پیام خراسان
استاد مهدی گلشنی: جایگاه علوم ‌پایه از دست رفته/ کشور دست مهندسان است
چهارشنبه 9 اسفند 1396 - 19:51:14
خراسان آنلاین - استاد برجسته فیزیک در دنیا گفت: علوم پایه در ایران شان و جایگاهی ندارد و کشور دست مهندسان است. 
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، دکتر مهدی گلشنی امروز در نشست «احیای توجه فیزیکدانان به فلسفه در دهه‌های اخیر» که به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی خراسان رضوی در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به اینکه علوم پایه در کشور ما جایگاهی ندارد، زیرا چیزی در ایران دارای شان است که جنبه تجاری داشته باشد، ‌اظهار کرد: از دست رفتن جایگاه علوم پایه به این خاطر است که تفکر مهندسی در کشور قالب شده و اکثر مسئولین ما دارای مدرک مهندسی هستند و اصلا علوم پایه برایشان مطرح نیست.
وی ادامه داد: ما در علوم پایه تنها به دنبال مقاله هستیم و هرگز به دنبال نوآوری نمی‌‌رویم که من این موضوع را بارها در شورای انقلاب فرهنگی و رسانه‌ها متذکر شده‌ام.
استاد فلسفه‌ علم دانشگاه‌ شریف با تاکید براینکه از یاد نبریم که ریشه علوم مهندسی از علوم پایه گرفته شده است، اضافه کرد: اکثر کشورهای اروپایی شان و جایگاه ویژه‌ای برای این رشته‌های علوم پایه قائل هستند، درحالی‌که در ایران اصلا توجهی به آن نمی‌شود. البته متخصصان علوم پایه نیز به فکر خودشان نیستند. 
گلشنی، در بخش دیگر از سخنان خود احیای توجه فیزیکدانان به فلسفه طی دهه‌های اخیر، را موضوعی مهم دانست و تاکید کرد: متاسفانه دانشکده‌های علوم پایه ما کمتر در معرض این تحولات بودند. در گذشته فلسفه همانند چتری بر روی سایر علوم قرار می‌گرفت و از اواخر قرن 19 علم جدیدی در فلسفه به نام پوزیتیو توسط اُگوست کُنت به راه افتاد و پس از آن توسط برخی از جریان‌ها تقویت شد. برخی می گویند پوزتیو جلوی رشد علم را می‌گیرد. ولی هنوز عده‌ای از فیزیکدانان طرفدار پوزیتیو هستند.
وی با اشاره دلایل جدایی فیزیک از فلسفه عنوان کرد ارتباط با متافیزیک و دین، رشد تخصص‌گرایی دانشمندان و عدم ارتباط بین علوم، توفیق چشمگیر فیزیک در کشفیات پدیده‌های علمی فیزیک و رواج تکبر در فیزیکدانان به خاطر نظریه کوانتوم را می توان از جمله دلایل جدایی فلسفه از فیزیک دانست.
این استاد برجسته فیزیک در دنیا بیان کرد: نظریه کوانتوم یک نظریه ضد مادی‌گرایی است. فیزیکدان کوانتومی معتقد بودند که باید فلسفه را کنار گذاشت، از طرفی برخی آن‌ها اقرار کردند که در کارشان برخی از اصول فلسفه حاکم است. 
گلشنی افزود: یکسری اصول در ذهن فیزیکدانان حاکم بود که کم کم روشن شد آنان خود خواسته و ناخواسته از یک اصول خام متافیزیکی برخوردار هستند. فیزیکدانان بدون استثنا در ذهن خود فرضیاتی دارند که لزوما از آزمایشات گرفته نشده است ممکن است برخی از آن‌ها بعضی از اصول فلسفی را در کارهایشان ملاک قرار دهند. 
وی خاطرنشان کرد: استیون هاوکینگ می‌گوید من مخالف فلسفله و یک پوزیتیو هستم در حالی که خود پوزیتیو یک حکمت فلسفه محسوب می‌شود.
استاد فلسفه‌ علم دانشگاه‌ شریف ادامه داد: در دهه 70 فیزیکدانان با فلسفه می‌جنگیدند ولی امروز فضایی دیگر بر آن‌ها حاکم شده است بنابراین دانشکده‌های علوم و فیزیک حال که این موضوع با این وسعت در سطح بین‌المللی مطرح شده، باید با نگاه بازتری با حقایق برخورد کنند.
گلشنی گفت: مساله حیات همواره باعث اختلاف نظر بین زیست‌شناسان، فلاسفه و شیمی‌دان‌ها شده است؛ فلاسفه در این زیمنه معقتدند حیات یک بعد غیر مادی دارد، ولی نیازمند زمینه مادی است 
وی بیان کرد: به نظر من اگر یک درس مقدماتی فلسفه و علم برای دانشجویان فیزیک در دانشگاه‌ها ایجاد شود می تواند، بسیار موثر باشد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/42368/استاد-مهدی-گلشنی--جایگاه-علوم-‌پایه-از-دست-رفته--کشور-دست-مهندسان-است
بستن   چاپ