پیام خراسان
شادمانه های نوروزی در گناباد
پنجشنبه 17 اسفند 1396 - 16:46:56
خراسان آنلاین - گناباد- در روزهای پایانی فصل زمستان جلوه های هزار رنگ بهار آغوش خود را گشوده و به زندگی حال و هوای دیگری می دهد. این تغییر میمون با شادمانی مردم در آیینهای فرهنگی مختلف، نشاط بخش حیات اجتماعی می شود.
عید نوروز در تاریخ این کهن مرز و بوم نشانگر سرزندگی و نویدبخش طراوت است لذا علاوه بر طبیعت، زندگی انسانها هم جنب و جوشی خاص و شاد می یابد. در همین چارچوب از حدود دو هفته پیش از آغاز سال نو مردم مناطق شهری و روستایی گناباد همچون دیگر ایرانیان در جای جای این سرزمین خود را برای استقبال از بهار آماده می کنند.
بازار خرید کالاها، پوشاک و مایحتاج عید از هم اکنون داغ شده و هر چه به روزهای پایانی سال نزدیکتر می شویم این جنب و جوش بیشتر می شود. در این میان آیینهای نوروزی ایرانیان که در هر خطه ای از کشورمان رنگ و بوی خاص خود را دارد بر این شور و نشاط می افزاید.
عید باستانی نوروز در گناباد با آداب و رسوم خاصی همراه است که نشانگر هویت تاریخی و فرهنگی مردم این مرز و بوم می باشد.
گنابادیها نیز با خانه تکانی، کاشتن سبزه و تهیه انواع کلنبه شکری و حلوایی که با شیره گندم، کنجد و مغز بادام و هسته زرد آلو، زعفران و زنجبیل درست می شود خود را برای عید نوروز آماده می کنند.
آیین خاص پخت سمنو از دیگر آداب سنتی مردم گناباد در روزهای پایانی سال و آستانه عید نوروز هر سال است. بعد از خیس کردن گندم و جوانه زدن آن، گندم ای جوانه زده را در آفتاب پهن می کنند تا خشک شود و سپس آن را آسیاب کرده و با آرد به دست آمده سمنو می پزند.
قطاب هم از شیرینیهای سنتی خاص مردم گناباد است که 10 روز مانده به سال جدید تهیه می شود. گنابادیهای در این چارچوب "قطاب شکری" را که وسط آن مغز بادام و پسته وجود دارد و "قطاب اوی" را با خمیر همراه با آب، شیر و انواع ادویه معطر درست می کنند.
مواد داخل قطاب سنتی گناباد را عدس، پیاز و فلفل و زرد چوبه تشکیل می دهد و بعد از پختن قطابها در تنور روی آن را با جوشانده ای از زردچوبه زرد نموده و بعد با روغن گاو چرب می کنند.
خانواده ها اعتقاد دارند اگر هشت یا 9 قطاب را با سبزی پر کنند آن سال کیسه های گندم بسیار به خانه آنها خواهد آمد و آن را مایه برکت می دانند.
یکی از دیگر رسوم گنابادیها در آستانه نوروز برگزاری آیین سنتی چهارشنبه سوری است. شب آخرین چهارشنبه سال جوانان با بوته هیزم و یک کوزه پر از آب به بالای پشت بام یا ایوان رفته و بعد از آتش زدن هیزم کوزه آب را بر روی آن رها می کنند.
شهرستان گناباد دارای 250 اثر تاریخی و معنوی است که از این تعداد 142 اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است. چهار موزه باستانشناسی، مردمشناسی، آب و موزه روستایی زعفران نیز در گناباد برای بازدید علاقه مندان دایر است. وجود 17 مقبره امامزادگان از دیگر ظرفیتهای معنوی و مذهبی شهرستان گناباد است. مرکز این شهرستان در فاصله 287 کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.
2095/1858

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/44561/شادمانه-های-نوروزی-در-گناباد
بستن   چاپ