پیام خراسان
سنگینی سایه محرومیت بر تئاتر خراسانی رضوی
پنجشنبه 16 فروردين 1397 - 13:45:11
خراسان آنلاین - مشهد- سابقه تئاتر به شکل نوین آن در خراسان رضوی به یک قرن پیش یعنی سال 1290 شمسی برمی گردد اما هنر نمایش همچنان با چالشهایی در این خطه روبروست که کار را برای هنرمندان سخت کرده است.
این در حالی است که هنر نمایش و تئاتر در مشهد و خطه خراسان با همت هنرمندان این عرصه به خوبی رشد کرده و هم اینک مشهد پس از تهران بهترین جایگاه تئاتر را در کشور دارد اما هنرمندان و فعالان این حوزه با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند. به گفته فعالان این حوزه کمبود سالنهای نمایش، فقدان تجهیزات کافی، بی توجهی به تبلیغات و اطلاع رسانی در مورد نمایشهای در دست اجرا و نبود مرکز آموزش عالی در این رشته از مهمترین چالشهای تئاتر در مشهد و خراسان رضوی هستند.
* کم شماری مخاطبان تئاتر
کارگردان خراسانی تئاتر در خصوص مشکلات و محدودیتهای این حوزه به خبرنگار ایرنا گفت: شهروندان مشهدی با تئاتر ارتباط خوبی برقرار کرده اند ولی اکنون تنها 10 هزار نفر مخاطب تئاتر در مشهد هستند که زیبنده این هنر نیست.
حامد امانپور افزود: شهرداری مشهد و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی باید تئاترهای روی صحنه را به مردم اطلاع رسانی و هنرمندان این رشته را دلگرم کنند اما این اقدام صورت نمی گیرد.
وی ادامه داد: شهروندان رغبت زیادی به هنرهای نمایشی دارند اما در زمینه اطلاع رسانی با فقر روبرو هستیم و حتی شهروندان از محل سالنهای تئاتر نیز بی خبرند که البته در دوره فعلی مدیریت شهری اقداماتی در این خصوص صورت گرفته ولی کافی نیست.
این فعال حوزه تئاتر تجهیز و توسعه سالنهای نمایش را از دیگر ضروریات برشمرد.
* فقدان مرکز آموزش عالی هنرهای دراماتیک و مهاجرت هنرمندان
کارگردان خراسانی تئاتر گفت: آموزش از اصلی ترین اصول هنرهای نمایشی است اما در مشهد مرکز آموزش عالی و دانشکده هنر دراماتیک نداریم. از اینرو فعالان این حوزه برای آموزش به تهران می روند و بخش اعظم هنرمندان در حوزه تئاتر و سینما را از دست می دهیم زیرا در تهران ماندگار می شوند.
وی افزود: با همت هنرمندان نمایشهای زیادی در مشهد و دیگر شهرهای خراسان رضوی روی صحنه می روند اما مدام باید کارها و اجراها را مطابق با سلائق عده ای تنظیم کنیم تا محدودیتهایمان بیشتر نشود.
امانپور ادامه داد: برخی از کارهایی که در استان روی صحنه می روند عنوان نخستین اثر در یک حوزه نظیر اپرای تئاتر و یا نمایش موزیکال را می گیرد که افتخاری برای این خطه نیست بلکه نشاندهنده کمبودها و محدودیتها است.
وی گفت: تئاتر در دنیا قدمت 2500 ساله دارد اما در خراسان رضوی از حدود 100 سال پیش حیات پیدا کرد بنابراین باید در تمام عرصه های تئاتر فعال و دارای ظرفیتهای مناسب و درخور باشیم.
* لزوم حمایت نهادهای فرهنگی و بخش خصوصی
معاون امور سینمایی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: محدودیتهایی در حوزه تئاتر و هنرهای نمایشی به ویژه در عرصه کارهای نو وجود دارد که با حمایت نهادهای فرهنگی می کوشیم شرایط مناسبتری برای فعالان این حوزه رقم زده شود.
افشین تحفه گر افزود: خراسان دارای فرهنگ کهن و سابقه طولانی در عرصه هنر است و در حد مقدوارت تلاش می کنیم از این ظرفیتها به نحو شایسته استفاده شود.
رئیس اداره هنرهای نمایشی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تئاتر خراسان رضوی در کشور خوب درخشیده و اجراهای خوبی روی صحنه می رود.
سید حجت طباطبایی افزود: ناهماهنگی دستگاههای مختلف از مهمترین چالشهای حوزه تئاتر خراسان رضوی است که باعث می شود تلاش هنرمندان و فعالان این حوزه بازخورد مطلوب نداشته باشد.
وی در خصوص تعداد سالنهای فعال تئاتر در مشهد و استان گفت: با توجه به اینکه تعدادی از سالنها در اختیار بخش خصوصی و دستگاههای اجرایی است آمار دقیقی از آنها در دست نیست ولی تعداد سالنهای اختصاصی تئاتر در خراسان رضوی اندک است ولی امیدواریم بخش خصوصی برای راه اندازی اینگونه سالنها سرمایه گذاری کند.
* لزوم تشکیل انجمن صنفی هنرمندان
رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به مشکلات معیشیتی هنرمندان اشاره و بیان کرد: اینگون مشکلات باید توسط خانه تئاتر استان رسیدگی شود اما این مهم تاکنون عملیاتی نشده است.
سید جواد اشکذری افزود: تشکیل کانون انجمن صنفی هنرمندان از ضروریات است زیرا با تشکیل آن بسیاری از مشکلات هنرمندان قابلیت رسیدگی خواهد داشت. لزوم تشکیل این انجمن صنفی به استاندار خراسان رضوی اعلام شده و امیدواریم با موافقت و فعال شدن آن تا حدودی به مشکلات هنرمندان پرداخته شود.
وی ادامه داد: فرسودگی سالنهای دولتی و استاندارد نبودن تماشاخانه های خصوصی از دیگر چالشهای حوزه تئاتر است که حق شهروندی را برای تماشاگران ادا نمی کند.
رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسان رضوی در خصوص اطلاع رسانی و اقدامات تبلیغاتی هم گفت: هم اکنون اطلاع رسانی در خصوص اجراهای روی صحنه از طریق فضای مجازی، رسانه ها و "سایت مشهد گیشه" انجام می شود و طی شش ماه گذشته نیز شهرداری با در اختیار گذاشتن بیلبوردهای شهری کمک خوبی در این زمینه داشته است.
وی افزود: اقدامات صورت گرفته در حوزه تبلیغات کافی نیست ولی مدیریت شهری و شورای فعلی شهر مشهد پیگیر مسائل تئاتر و هنر نمایش در این شهر هستند. حدود یک سال و نیم است که پیگیر نصب تابلو سالن تئاتر شهر در ورودی پارک ملت مشهد هستیم اما تاکنون این مهم محقق نشده است.
32 گروه فعال نمایشی در عرصه تئاتر خراسان رضوی فعال هستند که از این تعداد 18 گروه مربوط به مشهد است. همچنین 26 انجمن هنرهای نمایشی در شهرستانهای استان خراسان رضوی فعالیت دارند.
7505/1858

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/49250/سنگینی-سایه-محرومیت-بر-تئاتر-خراسانی-رضوی
بستن   چاپ