پیام خراسان
نگهداري و پرورش شتر مرغ در خراسان جنوبي مقرون به صرفه است
يکشنبه 24 بهمن 1395 - 10:27:28 AM
ايرنا
خراسان انلاين- هر چند کمبود آب و مرتع يکي از عوامل بازدارنده برخي فعاليتهاي کشاورزي و دامپروري در خراسان جنوبي محسوب مي شود، اما در گذر زمان اين کمبودها به گسترش برخي فعاليت هاي اقتصادي از جمله پرورش شتر مرغ کمک کرده است.
هم اکنون واحدهاي متعددي از پرورش شترمرغ در برخي مناطق استان وجود دارد که علاوه بر سودآوري، اشتغالزايي بالا مي تواند به توسعه صنايع جنبي مرتبط با فعاليت هاي دامپروري در کنار مزارع پرورش اين حيوان کمک کند.
شتر مرغ پرنده اي است که به صورت وحشي و اهلي در طبيعت زندگي مي کند که استفاده از گوشت، چرم، پر، تخم و روده آن، فعاليت آن را به يکي از رشته هاي سودآور در سطح جهاني تبديل کرده است.

** نگهداري و بهره برداري بيش از پنج هزار قطعه شتر مرغ در خراسان جنوبي
معاون بهبود توليدات دامي اداره کل جهاد کشاورزي خراسان جنوبي، گفت: در حال حاضر پنج هزار و 480 قطعه شتر مرغ به صورت پرواري، مولد و توام در اين استان نگهداري مي شوند.
دکتر سيد جلال مدرسي با اشاره به اينکه از اين تعداد سه هزار و 230 قطعه شترمرغ پرواري، 2 هزار و 225 قطعه توام و بقيه مولد هستند، افزود: عمده اين شترمرغ ها تلفيقي از شترمرغ هاي گردن سياه آفريقايي و گردن آبي هستند.
وي با اشاره به اينکه به دليل شرايط خاص و اقليم مناسب براي پرورش اين پرنده و قدرت سازگاري با شرايط آب و هوايي پرورش اينگونه، روندي در حال توسعه است: عنوان کرد: در مناطق کويري و بياباني که داراي آب و هواي خشک و نيمه خشک است به دليل کمتر بودن شيوع بيماري، اين پرندگان داراي پوست سالم تري هستند و چرم حاصله از آن از کيفيت بهتري برخوردار است.
دکتر مدرسي، اظهار کرد: با توجه به رطوبت کم اين منطقه خوراک مورد نياز شترمرغ ها کپک نمي زنند و علاوه بر جلوگيري از ايجاد بيماري، کيفيت گوشت بهتري را نسبت به مناطق رطوبت زا دارند.
وي سه روش کلي پرورش شترمرغ مولد را باز، نيمه بسته و بسته عنوان کرد و گفت: در روش باز، زمين مهمترين نياز عمده خواهد بود و شتر مرغ ها تا حد امکان نزديک به زيستگاه طبيعيشان با حداقل دخالت بشر نگهداري و پرورش مي يابند.
به گفته وي مزيت اصلي روش نگهداري باز، کاهش قابل توجه هزينه نگهداري شترمرغ هاي بالغ به تعداد زياد است و هزينه کمتري صرف جوجه کشي خواهد شد و هر چند که کنترل و شناسايي شترمرغ ها و جمع آوري تخم ها دشوار تر است اما هزينه توليد در اين شيوه از پرورش، بسيار پايين تر خواهد بود.
وي تصريح کرد: در روش نيمه بسته، اين نوع پرنده در چراگاه هاي نسبتا کوچکتري نگهدار مي شوند و مجاز به گردش آزادانه در محدوده اي معين هستند لذا بخشي از احتياج هاي آنها توسط مرتع تامين مي شود و شناسايي بهتري نسبت به روش باز امکان پذير است و در هزينه خوراک نيز صرفه جويي مي شود.
به گفته وي در روش بسته نياز به زمين زيادي نيست اما با اين وجود هزينه هاي بالايي دارد و در کنار آن هزينه حصار کشي هم به مخارج اضافه مي شود اما مزيت اصلي اين سيستم کنترل کامل گله و افزايش قدرت جوجه درآوري است.
وي در مورد ميزان اشتغالزايي اين واحدها، توضيح داد: هر واحد با دارا بودن حداقل 6 شترمرغ مولد و 100 پرواري زمينه اشتغال 2 نفر را مهيا مي کند.
معاون بهبود توليدات دامي اداره کل جهاد کشاورزي خراسان جنوبي، مزيت اصلي گوشت شترمرغ را ميزان پايين چربي آن دانست و افزود: ميزان کلسترول گوشت شتر مرغ نسبت به ساير گوشت ها پايين تر است و مقدار آهن، ويتامين هاي A و C اين گوشت در ميان ساير گوشت ها بالاترين مقدار را داراست و به دليل کوتاه بودن فيبرهاي آن ترد و قابل هضم تر است.
وي در ادامه اظهار کرد: از مهمترين امکانات مورد نياز براي پرورش شترمرغ، محل نگهداري تا سن چهار ماهگي، محل نگهداري گله پرواري، گردشگاه، حصارکشي، دستگاه جوجه کشي، کشتارگاه داخل مزرعه است و براي فرآوري پوست شترمرغ در استان در حال جذب سرمايه گذار هستيم و امکان معرفي متقاضيان براي دريافت تسهيلات فرآهم است.

** نبود کشتارگاه بزرگترين مشکل شترمرغداران خراسان جنوبي است
يکي از شترمرغداران خراسان جنوبي، نبود کشتارگاه مخصوص شترمرغ در استان را بزرگترين مشکل پرورش دهندگان اين پرنده عنوان کرد و گفت: شتر مرغ حيواني است که در دوره هشت تا 10 ماهگي به بازدهي مناسب مي رسد و اگر کشتار به موقع انجام نشود زيان هاي زيادي را به پرورش دهندگان وارد مي کند.
مهدي حسني براتي، افزود: هر شتر مرغ پرواري تقريبا 400 کيلو از انواع خوراک نظير، ذرت، يونجه خشک، سويا و کنسانتره مصرف مي کند و اگر به موقع کشتار و به فروش نرسد مشکل هاي زيادي را به وجود مي آورد.
به گفته وي به دليل نبود مجتمع فرآوري مجبور به خام فروشي و زنده فروشي شترمرغ ها به قيمت هر کيلو زنده کش 11 هزار تومان هستيم که عمده اين شترمرغ ها به اصفهان و شيراز براي بهره برداري از گوشت، چرم، ناخن، چشم، پر و ... حمل مي شود و سود حاصل از آن عايد دلالان مي شود.
حسني براتي در ادامه از مسئولان استان و متوليان امر درخواست کرد که براي توسعه هر چه بهتر اين واحد ها و اشتغالزايي بالا، هرچه سريعتر مجتمع هاي فرآوري شترمرغ در استان راه اندازي شود تا انگيزه پرورش و اشتغالزايي براي ايجاد واحد هاي بيشتر در سرمايه گذاران ايجاد شود.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/5122/نگهداري-و-پرورش-شتر-مرغ-در-خراسان-جنوبي-مقرون-به-صرفه-است
بستن   چاپ