پیام خراسان
مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد با اشاره به خالی شدن روستاها؛
سیاست‌های اسکان در مبدا، شکست خورده است
شنبه 1 ارديبهشت 1397 - 00:46:02
خراسان آنلاین - مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد با اشاره به اینکه «قبول کنیم سیاست‌های اسکان افراد در مبدا عملا شکست خورده است»، گفت: در کل دنیا هم همینطور است، در کشور ما با شرایط تنش آبی بهتر است این سیاست‌ها بازبینی گردد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، کامران وثوق مشهدی در سومین نشست «هم‌اندیشی حاشیه شهر مشهد چالش‌ها و برنامه‌ها» که در خانه کتاب وکیل‌ برگزار شد، اظهار کرد: بانک جهانی یک تعریف الگویی از حاشیه شهر دارد که کلی است، بر اساس این تعریف حاشیه شهر جایی است که مردمش از دو نظر نتوانند خودشان را با شهر زمینه انطباق دهند. بعد اول از نظر اقتصادی و بعد دیگر از نظر فرهنگی و اجتماعی است، این دو پارامتری است که در حاشیه شهر‌های کل دنیا مطرح می‌شود.
وی افزود: در ریو موضوع حاشیه‌نشینی به‌گونه‌ای است که تمام جوامع تابع فرهنگ زمینه‌اند، اما از نظر اقتصادی نتوانستند خود را با جامعه تطبیق دهند و این مشکل اقصادی به یک مسئله بزرگ تبدیل می‌شود. در لیون فرانسه و خصوصا مارسِی، این‌گونه است که مردم از نظر اقتصادی تامین هستند اما اغلب آنها متعلق به جامعه مهاجراند به همین دلیل نتوانستند خود را با فرهنگ زمینه تطبیق دهند،اما حاشیه شهر در مشهد ما چگونه است؟
مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد با طرح این پرسش که حاشیه شهر واقعی ما کجاست؟، خاطر نشان کرد: حاشیه شهر ما عملا در 138 روستای حریم شهر اتفاق می‌افتد، در این 138 روستا ما چه چیزی داریم؟ یک بخش جامعه‌ی مهاجر را داریم که گاها حتی ایرانی نیستند و مهاجر وبعضا از سنت‌های دیگر، فرهنگ و مجموعه‌های دیگر هستند و از نظر اقتصادی هم خیلی از افراد مشکل دارند و بیکار هستند، پس ما حاشیه‌نشینی را داریم اما حاشیه‌نشینی ما با فاصله‌های کوتاهی بیرون از حاشیه گذشته شهر درحال شکل گیری است و حاشیه در حاشیه عملا دارد اتفاق می‌افتد.
 وثوق با اشاره به اینکه « از سالی که در ایران داریم طرح جامع را کار می‌کنیم، قبلا فکر می‌کردیم سالی یک روستا به داخل شهر می‌آید»، گفت: با این مصوبه اخیر، در مدت 50 سال 86 روستا به داخل شهر اضافه کردیم ،کانون سکونت‌‌گاه‌های غیررسمی را درنظر بگیرید، بافت‌های فرسوده ما دقیقا همین مناطق هستند، مردم به مرور آمدند و فرهنگ زمینه شهر را گرفتند، اما بافت‌هایشان به همان شکل مانده است.
وی افزود: ما همیشه در کتاب‌ها و کارهایمان می‌گوییم این مشکلات وجود دارد و این معضلات هست، مسئله اینجاست که چگونه می‌توان این مشکلات را حل کرد.همه‌ی ما می‌دانیم حاشیه شهر هست و مشکلات درحال تشدید شدن است و بیشتر و بیشتر می‌شود،اما چگونه می‌خواهیم آنها را حل کنیم؟ این عادتی است که متاسفانه نداریم و فقط ذکر مصیبت می‌کنیم، ما به مراسم امام حسین(ع) می‌رویم، همه دنبال ندبه هستند و هیچکس تمایل ندارد پای خطبه بنشیند، خطبه‌ای که ذات عزاداری را بیان می‌کند.
وثوق با بیان اینکه «از نظر اقتصادی، هم دولت و هم کشور محدود است و منابع ما روز به روز محدود‌تر می‌شود»، بیان کرد: از نظر اقتصادی ضعف داریم. ما مانند دبی، نروژ و قطر نیستیم. درآمد‌ها و هزینه‌هایمان مشخص است و باید ببینیم اگر بخواهیم این مسئله را حل کنیم، چه اقدامی انجام دهیم.
مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد مطرح کرد: از نظر فرهنگی باید افراد حاشیه شهر را با شهر انطباق دهیم و آنها را تابع شهر زمینه کنیم. متاسفانه خیلی از افراد سعی دارند مردم را به سمت فرهنگ الگو شده‌ی مشخصی ببرند، اما درنظربگیرید جامعه‌ای که به سمت مشهد می‌آید، خیلی از آن‌ها اهل سنت هستند، چگونه می‌توانیم این افراد را جذب این الگو کنیم؟. پس باید سعی کنیم بحث فرهنگ شهروندی و قامتی که می‌تواند مارا به وحدتی در فرهنگ‌مان برساند و نقطه مشترکی باشد که موضوع فرهنگ شهروندی را افزایش دهد، رواج دهیم. در موضوعات فرهنگی می‌طلبد که تمام افراد تلاش کنند.
وثوق تاکید کرد: مهاجرت بزرگ‌ترین محرکی که ایجاد کننده حاشیه شهر است. موضوعی که دارد اتفاق می‌افتد این است که کشور ما هرروز کم‌آب‌تر می‌شود، در تربت‌جام طبق تحقیقات انجام شده به این نتیجه رسیدند که زمانی که آب روستا به انتها می‌رسد، در سه ماهه اول 70 درصد روستا و بعد در زمان کمتر از یک سال کل روستا، روستا را ترک می‌کنندو به تدریج چراغ روستا‌ها خاموش می‌شود و روستا ازبین می‌رود.
وی ادامه داد:همین تحقیق نشان می‌دهد 20 درصد این افراد مستقیم به تهران مهاجرت می‌کنند و 80 درصد آن‌ها به مشهد می‌آیند. در بوشهر بررسی کردیم، روستا مشکل پیدا کرده و بسیاری از این افراد به مشهد آمدند. بسیاری از مهاجران وارد حاشیه شهر می‌شوند. مشهد شهر بسیار جاذبی از بعد کار، زمینه‌های فرهنگی و... است.
سیاست‌های اسکان افراد در مبدا، شکست خورده است
مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد با اشاره به اینکه « قبول کنیم سیاست‌های اسکان افراد در مبدا شکست خورده است»، گفت: در کل دنیا هم همینطور است، در کشور ما که مشکل کم آبی هم داریم، این سیاست‌ها بیشتر شکست خورده است. ما باید بتوانیم فضا را در کلان‌شهرها ایجاد و به سیاست تمرکز در مبدا واقع بینانه‌تر نگاه کنیم و بخشی از آن را به اسکان افراد در مقصد بپردازیم.
وثوق عنوان کرد: وظایف و قانون شهرداری‌ها مشخص است و متوجه تناقضاتی در موضوع شدیم، این تناقضاتی که به‌وجود آمده، یک وظایفی را برای جهاد کشاورزی و وظایفی را برای شهرداری برمی‌شمارد.
وی افزود: در سال 1384 قانون تعاریف حریم محدوده، محدوده استحفاظی را حذف کرده و به محدوده خدماتی، حریم خدماتی و استحفاظی تقسیم کرده و یکی از لایحه‌ها حذف شده و متولی آن هم مشخص نشده است. در نظر بگیرید این 86 هزار هکتاری که با آن روبررو هستیم در طرح جامع سوم به این سطح رسیده است و قبل از این 30 هزار هکتار بوده است.
مدیر حریم و ارتفاعات جنوبی مشهد خاطر نشان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که نظارت شهرداری در آن پهنه‌ی 30 هزار هکتاری‌اش نظارت موفقی بوده است و الان که حریم بزرگ شده به مشکل برخوردیم. یعنی حریم طبق ضوابطی باید بزرگ می‌شده و سه برابر محدوده می‌شده که چالش‌ها از این جا شروع شده است.
وی ادامه داد: اما چرا شهرداری‌ نسبت به بقیه ارگان‌ها موفق‌تر بوده است؟ شهرداری یک ارگان نسبتا مردم نهاد است. خواه ناخواه اعضای شورا، شهردار را انتخاب می‌کنند و با این پشتوانه‌ی مردمی است که می‌شود بهتر کار کرد. ما به این نتیجه رسیدیم که هرچقدر دست مدیریت‌های محلی را در نظارت باز بگذاریم، خصوصا در حوزه‌هایی که نیاز به توسعه دارند نه در حوزه‌هایی که خودشان مزیت دارند، به طور مثال در غرب مشهد با باز گذاشتن یکسری از دست‌ها ممکن است به مشکل بخوریم، اما در مناطقی مانند، شرق، شمال مشهد، هرچقدر سعی کنیم مشارکت خود مردم را در تصمیم گیری‌ها بیشتر کنیم و ازآن مهم‌تر مشارکت مردم در فرهنگسازی و یا مطالبه‌گری را افزایش دهیم می‌توانیم امیدوار باشیم که فضای بهتری را در آینده برای شهر مشهد شاهد باشیم.
وثوق تاکید کرد: هیچ کاری بدون حضور خود مردم حل نخواهد شد. باید درنظر بگیریم همه‌ی ما در یک بستر، شهر و یک کشور زندگی می‌کنیم، باید بتوانیم در این تعاملات، خواسته‌هایمان را ما به عنوان یک جامعه شهری مطرح کنیم.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/53161/سیاست‌های-اسکان-در-مبدا،-شکست-خورده-است
بستن   چاپ