پیام خراسان
بخشي‌هاي خراسان نماد خلاقيت معنوي استان هستند
يکشنبه 3 ارديبهشت 1396 - 9:05:17 AM
ايسنا
خراسان انلاين- افشين تحفه‌گر در مراسم رونمايي از پوستر نخستين همايش بخشي‌هاي خراسان، که در مجتمع فرهنگي امام رضا(ع) برگزار شد، اظهار کرد: اين همايش به معناي گراميداشت خلاقيت و هنر معنوي زنان و مرداني است با صفاي وجود و باطن خود، خود را صرف ضبط و ثبت رويدادهاي فرهنگي کرده‌‌اند که شامل بخش‌ موسيقي ترکمني، دوبيتي‌خواني، آئين‌ها، آوازها و لالايي‌هاي ايراني است که در زمره ميراث فرهنگي قرار گرفته‌اند.
وي ادامه داد: در واقع لازم بوده است براي حفظ جهاني اين همايش تلاش‌هايي بسياري صورتي گيرد و به همين دليل طرح اين همايش با هدف شناخت اجرا، ضبط و ثبت اين موسيقي پيش‌بيني شده است و همچنين هنر بخشي‌هاي شمال خراسان شامل شعر، ادبيات، عرفان، اخلاق موسيقي و کسوت است.
معاون هنري ارشاد خراسان رضوي خاطرنشان کرد: در واقع «بخشي» لقبي است که به برخي از نوازندگان شمال خراسان اختصاص داده شده است که هم آواز خوان، سازنده دو تار و روايت‌گراني هستند که به طور شفاهي سينه به سينه روايت‌ها را منتقل مي‌کنند که شغل اصلي آنها نيز  کشاورزي است.
تحفه‌گر در خصوص بخش‌هايي که در قالب يونسکو قرار مي‌گيرند، عنوان کرد: پيشکسوتان عرصه بخش‌هاي شمال خراسان، حاج حسين يگانه است که از جمله بخشي‌هايي هستند که درگذشته‌اند و همچنين قسمتي از بخشي‌هايي که در اين همايش در خدمت‌شان هستيم افرادي از جمله غلامرضا آلماجفي، محمديگانه، علي يگانه و حاج محمد يوسفي و همچنين استادان برجسته‌ ديگري هستند که با حضور علاقه‌مندان اين عرصه برگزار مي‌شود.
وي با بيان اينکه اين حرکت جاويدان در ششم و هفتم ارديبهشت ماه سال جاري با حضور هنرمندان اين عرصه و نيز با اجراي زنده برگزار خواهد شد، عنوان کرد: همچنين همايش خنيا‌گران جام در تربت‌جام ويژه نکوداشت هنرمندان آن است که اميدواريم در مرداد ماه سال جاري بتوانيم اين همايش را برگزار کنيم و همچنين برگزاري همايش سرو آزاد و نکوداشت استاد پرويز مشکاتيان نيز در دستور کار قرار دارد که اميدواريم تا پايان سال جاري بتوانيم اين اقدام را در نيشابور به سرانجام برسانيم.  
وي در خصوص بخشي‌هاي شمال خراسان، تاکيد کرد: در واقع بخش‌هاي خراسان از اهميت بالايي برخوردار است و اين هنرمندان روايت‌گران فرهنگ موسيقايي با زيرساخت‌ مفاهيم و با مطالب روحاني و عرفاني هستند که تعاريف ويژه‌اي با درد مشترک ميان تمامي انسان‌ها دارند. 
 
معاون هنري ارشاد خراسان رضوي اشاره کرد: در سال 90 يونسکو مکاتبه‌اي را در خصوص بخشي‌ها به ايران ارسال کرد که اين مکاتبه از طريق خانه موسيقي به استان خراسان رضوي ارجاع داده شد و پس از اينکه اطلاعات موسيقي جمع‌آوري شد، مراحل ثبت و موفقيت به انجام رسيد و بعد از آن براي اينکه ثبت بين المللي شود آن را به يونسکو ارسال کردند در نتيجه به ثبت جهاني رسيد.
مرتضي حميدي فرماندار درگز در ادامه اين جلسه اظهار کرد: درگز از قابليت‌هاي و ظرفيت‌هاي بسيار بالايي برخوردار است شايد ديگر شهرستان‌هاي اطراف مشهد اين قابليت را نداشته باشند و به لحاظ فرهنگي، اقليمي، صنايع دستي و ميراث فرهنگي در عرصه موسيقي مقامي نيز سرآمد باشند.
وي گفت: با توجه به فرهنگ ديرين درگز، مردم از ديرباز به موسيقي سنتي و بخشي‌ها علاقه زيادي نشان داده‌اند به دليل اهميت اين موضوع افراد مختلفي در اين عرصه حضور داشته‌اند و در حاشيه اين همايش، نمايشگاه جشنواره صنايع دستي و توليدات لبنيات مردم درگز را برگزار خواهيم کرد. 
فرماندار درگز تصريح کرد: اين همايش از پنجم تا هشتم ارديبهشت ماه سال جاري ادامه دارد که در اين ايام برنامه‌هاي فرهنگي زيادي را تدارک ديده‌ايم، از جمله کشتي چوخه را در روز پنج ارديبهشت ماه سال جاري برگزار مي‌شود و اميدوارم که با اين برنامه‌ها بتوانيم همايش خوبي را برگزار کنيم.  
اين همايش بايد زودتر برگزار مي‌شد
حسين حيدر بيگي رئيس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي درگز در ادامه اين نشست خاطر نشان کرد: همايش بخشي‌ها و توجه به هنرمندان اين عرصه بايد زودتر صورت مي‌گرفت که اميدوارم شروعي باشد تا آنچه که تاکنون از دست داده‌ايم جبران شود، ما اين انتظار را داريم که موسيقي اصيل ايراني و ديگر عوامل فرهنگي به فراموشي سپرده نشود. 
وي گفت: در اين همايش 23 هنرمند بخشي حضور خواهند داشت که در روز چهارشنبه ششم ارديبهشت ماه سال جاري با حضور همه هنرمندان بخشي‌هاي شمال خراسان افتتاح خواهد شد و در روز پنج‌شنبه اختتاميه اين مراسم در ساعت 17 برگزار مي‌شود. 
دبير ستاد برگزاري همايش بخشي‌هاي شمال خراسان اظهار کرد: اين همايش در سالن همايش‌هاي الغدير اداره فرهنگ و ارشاد درگز برگزار خواهد شد و همچنين براي علاقه‌مندان يک روز را براي اجراهاي تک نفره و گروهي اختصاص داده‌ايم که در اين بخش از هنرمنداني مانند حاج محمد يوسفي و برات علي يگانه دعوت به عمل آمده است و همچنين بهروز وجداني به عنوان نماينده ايران در يونسکو که در ثبت بخشي‌ها تلاش زيادي کرده حضور خواهد داشت.
حيدر بيگي با بيان اينکه اين همايش با دو شيوه متفاوت علمي و عملي صورت خواهد گرفت، عنوان کرد: محوريت اين همايش گردهمايي بخشي‌هاي شاخص منطقه شمال خراسان با رويکرد اجرا، ثبت و ضبط موسيقي ترکمني و... است، ما در اين همايش هدفمان اين است که اين آثار را ثبت و ضبط کنيم و به عنوان مجموعه‌اي کامل در اختيار علاقه مندان قرار دهيم.  
وي در خصوص اينکه هر بخشي بايد شرايطي را دارا باشد، افزود: در واقع هر بخشي بايد شرايطي از جمله اينکه بتواند آواز بخواند، موسيقي بنوازد، شعر بسرايد، داستان بگويد و ساز خود را ساخته و کوک کند را داشته باشد.
حيدر بيگي ضرورت اين همايش را اين گونه بيان کرد: حمايت از فرهنگ موسيقي سنتي منطقه، احياي آهنگ‌ها و اصوات موسيقايي عرفاني فراموش شده، گسترش سنت و اصالت هويت مردم از طريق روايت تاريخي موسيقي، فرهنگ سازي و توليد فرهنگ مقاوم در برابر هجوم فرهنگ موسيقايي غرب، اشتغال و کارآفريني از طريق ايجاد فضاي موسيقي فرهنگ از جمله اهداف با اهميت اين همايش هستند.
محمد يگانه نوازند دوتار در ادامه اين جلسه اظهار کرد: متاسفانه امروزه پس از 38 سال به اين موضوع توجه شده است و در اين مدت زمان، بهترين نوازنده‌ها را داشته‌ايم تا بتوانيم با حمايت وزارت ارشاد به مردم خدمت کنيم.
وي با بيان اينکه بخشي تنها روايت‌گر و نوازنده نيست بلکه در گذشته هم دکتر و هم سلماني‌هاي مردم بوده‌اند و براي مردم از ارزش بالايي برخوردار بوده‌اند، گفت: اميدوارم که امروزه جوانان اين فرهنگ ديرينه را فراموش نکنند

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/5440/بخشي‌هاي-خراسان-نماد-خلاقيت-معنوي-استان-هستند
بستن   چاپ