پیام خراسان
خراسان‌جنوبي زيستگاه 153گونه پرندگان است
چهارشنبه 20 ارديبهشت 1396 - 9:38:57 AM
ايسنا

خراسان انلاين- پرويز آرامنش با اشاره به اينکه شعار سال  2017 ميلادي در روز جهاني پرندگان مهاجر "دنياي سالم براي پرندگان مهاجر و انسان‌ها" است، افزود: به منظور افزايش توجه جهاني به موضوع اهميت پرندگان مهاجر، از سال 2006 ميلادي توافقنامه پرندگان مهاجر آبي آفريقا- اوراسيا (AEWA) اقدام به نام‌گذاري و برگزاري روز جهاني پرندگان مهاجر کرده است.

وي با بيان اينکه روز جهاني پرندگان مهاجر درسال جاري مصادف با  20 ارديبهشت است، ادامه داد: برگزاري روز جهاني پرندگان مهاجر به منظور ترغيب مردم به مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر است.

مديرکل محيط‌زيست خراسان‌جنوبي اظهارکرد: ساير اهدافي که از برگزاري مراسم در اين روز مي‌توان انتظار داشت اين است که مسؤولان، سازمان‌هاي مردم نهاد، باشگاه‌ها، دانشگاه‌ها، مدارس در سراسر دنيا فعاليت‌ها و برنامه‌هايي را طراحي و اجرا کنند تا ضمن افزايش آگاهي عمومي، به حفاظت از اين پرندگان و زيستگاه آنان کمک شود.

آرامنش با اشاره به اينکه نکاتي براي حفاظت از پرندگان و زيستگاه‌هاي آنان ضروري است، تصريح کرد: ممانعت از شکار پرندگان، حفاظت از مناطق و ممانعت از تخريب زيستگاه آنان، مد نظر قرار دادن راه‌کارهاي اجرايي توسعه پايدار در راستاي کاهش اثرات سوء بر زيستگاه‌هاي پرندگان، لزوم اجراي طرح‌هاي ارزيابي زيست‌محيطي در مناطق مهم تجمع و يا مسيرهاي اصلي پرواز، ساخت برج‌هاي کوتاه‌تر و کاهش فرکانس چراغ‌ها، حذف چراغ‌هاي غيرضروري و عدم استفاده از شيشه‌هاي رفلکس از جمله نکاتي است که بايد مورد توجه قرار گيرد.

وي اظهارکرد: ساخت سازه جديد خارج از مسير مهاجرت و محل تجمع پرندگان به ويژه گونه‌هاي در معرض خطر و پرندگان شکاري پرندگان استان و اهميت آن‌ها 13 درصد از مجموع پرندگان دنيا در معرض خطر انقراض قرار دارند.

مديرکل محيط‌زيست خراسان‌جنوبي ادامه داد: طبق اطلاعات موجود از 524 گونه پرنده کشور، زيستگاه 153 گونه در استان است که 110 گونه مقيم و بقيه مهاجر هستند.

آرامنش با اشاره به اينکه نزديک به70 گونه از پرندگان در استان زادآوري مي‌کنند که مي‌توان آن‌ها را بومي استان دانست، تصريح کرد: شماري از اين گونه‌ها مهاجر هستند و عده‌اي ديگر مهاجر عبوري هستند که استان در سر راه طولاني آن‌ها قرار دارد.

وي ادامه داد: اين گونه‌ها در سطح وسيعي از مناطق خشک و بياباني استان پراکنده هستند و تنها با توجه به نقش پرندگان در طبيعت مي‌توان به ارزش وجودي و اهميت واقعي آن‌ها پي برد.

مديرکل محيط‌زيست خراسان‌جنوبي گفت: گسترش مطالعات اکولوژيک زمينه و امکانات بسياري براي آشنايي با نقش ويژه و با اهميت پرندگان فراهم کرده است.

آرامنش اظهارکرد: مطالعه در زمينه کنترل بيماري‌ها و آفات کشاورزي توسط پرندگان اهميت آن‌ها را دوچندان کرده زيرا از جمله مهم‌ترين عوامل کنترل کننده آفات نباتي هستند.

وي ادامه داد: جنبه‌هاي مختلف اهميت پرندگان باعث شده که پرنده‌شناسان و برنامه‌ريزان منابع طبيعي بکوشند تا اطلاعات خود را در زمينه‌هاي علمي، آموزشي و تفريحي پرندگان هرچه کامل‌تر کنند تا بتوانند به نحو مطلوب‌تري از اين ارزش‌ها به نفع جوامع انساني بهره‌برداري کنند.

مديرکل محيط‌زيست خراسان‌جنوبي افزود: پرندگان از ثروت‌هاي طبيعي و ملي کشور به شمار مي‌روند که متاسفانه تعداد آن‌ها به دليل تبديل و تخريب اکوسيستم‌ها بسيار کاهش يافته است.

آرامنش اظهارکرد: شکار بي‌رويه و کثرت سلاح‌هاي گرم سبب شده بسياري از پرندگان که در گذشته در ايران وجود داشتند، اکنون به‌ندرت مشاهده شوند.

وي گفت: آبگيرهاي استان شامل پناه‌گاه حيات‌وحش تالاب کجي نمکزار نهبندان، نيزار خور-رودخانه تجنود-رودخانه و سد مهويد، رودخانه و سد برکوه-دره بيد-کال ني-سد کريت، رودخانه موبياض و سد بيهود رودخانه فرخي، رودخانه و  سدحاجي‌آباد-رودخانه مردان‌شاه، رودخانه اسفشاد-رودخانه قرقاب( قورقوري)، رود شور نهبندان-رود شور قله‌ريگ-رود سياهو و ماهيرود-رود گزدز است.

مديرکل محيط‌زيست خراسان‌جنوبي افزود: سرشماري زمستانه پرندگان مهاجرآبزي و کنارآبزي همه ساله با شرکت گارد اجرايي حفاظت محيط زيست استان در 19 سايت با روش مشاهده مستقيم  و به صورت هم زمان در سراسر کشور آغاز و انجام مي‌شود.

آرامنش اظهارکرد: براساس آخرين سرشماري انجام شده در زمستان سال 1395 بالغ بر 4800 قطعه از انواع پرندگان مهاجرآبزي و کنارآبزي در استان مشاهده شده که باکلان، کشيم، حواصيل، اگرت، بوتيمار، لک لک، اکراس، کفچه نوک، فلامينگو، غاز، خوتکا، آنقوت، اردک، فيلوش، يلوه، چنگر، سليم، آبچليک، فالاروپ، پاشلک، ماهي خورک، دم جنبانک و ... مهم‌ترين پرندگان مشاهده شده در استان است.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/5546/خراسان‌جنوبي-زيستگاه-153گونه-پرندگان-است
بستن   چاپ