پیام خراسان
سرماي زيرساخت ها در چشمه هاي آبگرم استان
شنبه 23 ارديبهشت 1396 - 8:40:18 AM
ايرنا
خراسان انلاين- در خراسان جنوبي 3 مجتمع آبگرم معدني شامل آبگرم لوت، آبگرم معدني فردوس و آبترش سربيشه و همچنين چشمه هاي متعدد آبگرم مانند ديگ رستم، چشمه آبگرم مرتضي علي، آبگرم گزيک و... با جاذبه هاي طبيعي و درماني وجود دارد.
چشمه هايي که با توجه به قرارگيري در دل کوير و قابليت هاي گردشگري، از نظر سلامت ودرمان مي تواند موجب رشد اقتصادي و توسعه صنعت توريسم در استان شود البته در صورتي که زيرساخت هاي اوليه و امکانات لازم براي گردشگران در اين چشمه ها فراهم باشد.
نگاهي به اين جاذبه ها و گفته هاي برخي گردشگران نشان مي دهد هنوز زيرساخت هاي اوليه فقط در تعداد کمي از آن ها فراهم شده است و نقص در زيرساخت هايي مانند جاده دسترسي، برق، آب آشاميدني، فضاهاي اقامتي و... گردشگران را با مشکلاتي روبه رو مي کند.

** جاده خاکي
يکي از اين مکان ها آبگرم لوت در 75 کيلومتري خوسف است که هرچند در دل کوير قرار دارد اما مي تواند خاطره خوشي براي مسافران فراهم کند.
با گذشت 8سال از راه اندازي و با وجود مسافران زياد تنها 32 کيلومتر از مسير دسترسي آن آسفالت شده و هنوز 42 کيلومتر از مسير دسترسي به آن خاکي است.
اين ها را مدير عامل مجتمع گردشگري آبگرم لوت مي گويد و اضافه مي کند: در حال حاضر برق مجموعه نيز خورشيدي است و در حال تلاش براي تامين برق از شبکه هستيم و دستور ساخت جاده نيز توسط استاندار صادر شده است.
«خسروي» از پيگيري براي حل مشکلات آنتن دهي تلفن در اين مجموعه خبر مي دهد و اين که در حال حاضر آب آشاميدني مورد نياز مراجعان با بطري هاي آب معدني تامين مي شود، هرچند چاه مورد نياز حفر شده و منتظر لوله کشي توسط مسئولان هستيم.
در مورد اعتراض برخي مسافران مبني بر بالا بودن قيمت سوئيت هاي اقامتي هم توضيح مي دهد: هزينه خدمات اقامتي براي اتاق ها از 22 تا 90 هزار تومان است و افراد مي توانند براساس توانايي خود از خدمات استفاده کنند.
علاوه بر اين ، آلاچيق وچادر رايگان در محوطه نيز براي مسافران پيش بيني شده است.
وي که 2 ميليارد و 200 ميليون تومان براي اين آبگرم هزينه کرده است خواستار حمايت و همکاري مسئولان مي شود و ادامه مي دهد: تاکنون ريالي تسهيلات دريافت نکرده ام هرچند مبلغي مصوب و به بانک معرفي شد اما فرماندار وقت جلوي تسهيلات را گرفت و دليل آن هم در اولويت نبودن طرح عنوان شد.
به گفته وي، اين مجموعه با 40 اتاق و 6 قيمت متفاوت در ايام نوروز پذيراي 3 هزار و200 گردشگر از تمام نقاط کشور بود و خدمات آبدرماني مجموعه هم شامل وان، استخر، دوش، سرويس بهداشتي و... است.

** کمبود امکانات رفاهي
چشمه آبگرم مرتضي علي يکي ديگر از جاذبه هاي گردشگري استان در 27 کيلومتري طبس است.
وجود اين چشمه جوشان با دو نوع آب گرم و سرد در کنار هم در دل صخره هاي بلند جاذبه گردشگري بسيار زيبا و شگفت انگيزي ايجاد کرده است اما کمبود امکانات رفاهي مانند سرويس بهداشتي، آلاچيق، فضاي اقامتي و... گلايه گردشگران را در پي دارد.
دهيار روستاي خرو طبس و متولي بخش گردشگري چشمه آبگرم مرتضي علي آمار بازديد از اين مجموعه شگفت انگيز را در نوروز امسال، حدود 100 هزار نفر بيان مي کند و مي گويد: امکانات موجود به هيچ وجه، جوابگوي گردشگران و مسافران نيست.
«صادقي» مي افزايد: در حال حاضر تنها 5 آلاچيق در ورودي چشمه، 2 نمازخانه کانکسي و 6 سرويس بهداشتي در قسمت پايين چشمه و دو سرويس بهداشتي در پارکينگ بالا وجود دارد که آب مورد نياز آن از طبس و به وسيله تانکر تامين مي شود.
وي اضافه مي کند: چون حق استفاده از آب آبگرم را نداريم، هر هفته 400 هزار تومان براي تامين آب سرويس هاي بهداشتي پرداخت مي شود در حالي که براي ورود به چشمه، از هر خودرو 4 هزار تومان بابت عوارض دريافت و صرف هزينه هاي نگهداري، نظافت و تامين آب و... مي شود.
وي از تاسيس شرکت تعاوني آبگرم مرتضي علي با سهامداري اهالي روستاي خرو خبر مي دهد و اين که در حال حاضر طرح توجيهي شرکت با طراحي رستوران سنتي، چايخانه و سوئيت هاي اقامتي آماده و براي استعلام به 9 اداره ارسال شده است و بعد از پاسخگويي و مسائل کارشناسي براي دريافت تسهيلات به بانک معرفي مي شود.
وي ادامه مي دهد: تيرهاي برق مسير چشمه گذاشته شده و مشغول کابل کشي برق هستيم و تا يک ماه و نيم ديگر برق به اول آبگرم مي رسد و زماني که چشمه از نعمت برق برخوردار شد امکانات زيادي به آنجا منتقل مي شود.
وي آسفالت و ساماندهي پارکينگ بالا و افزايش وسعت آن را ضروري مي داند و اضافه مي کند: به دليل خاکي بودن پارکينگ، هنگام وزش باد وضعيت نامناسبي ايجاد مي شود. هرچند وضعيت از گذشته بهتر شده است اما افزايش سرويس بهداشتي، ايجاد نمازخانه مناسب و ساماندهي پارکينگ ضروري است البته اين کارها به 300 ميليون تومان اعتبار نيازدارد.
وي ساخت پلکان با بودجه اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، پروژه برق رساني در حال اتمام (با 200 ميليون تومان اعتبار)، ساخت 5 آلاچيق با هزينه کرد 5 ميليون تومان براي هر کدام و... را از کارهاي انجام شده براي اين مجموعه در دو سال اخير بيان مي کند.

** نبود اقامتگاه بومگردي
وي با اشاره به نبود خانه هاي بومگردي در روستاي «خرو» ادامه مي دهد: 2 نفر از اهالي براي ساخت خانه هاي بومگردي اقدام کرده اند و اميد است تا چند ماه ديگر به بهره برداري برسد.
وي يکي از دلايل فراهم نشدن زيرساخت ها با گذشت سال ها از راه اندازي اين مجموعه را فصلي بودن آن بيان مي کند و مي افزايد: بهار و تابستان آمار گردشگران زياد است اما با شروع فصل سرد و از مهرماه اين آمار کمتر مي شود.
او امکانات رفاهي موجود را براي گردشگران مناسب نمي داند و تصريح مي کند: هرچند کارهايي انجام شده اما کافي نيست و در صورتي که امکانات فراهم شود در اقتصاد روستا نيز تاثير بسزايي خواهد داشت، البته در حال حاضر اهالي براي فروش غذاهاي محلي، صنايع دستي و... در اين مجموعه اقدام کرده اند.
آبگرم معدني هلال فردوس در شمال شرق اين شهر و 20 کيلومتري محور فردوس- بجستان، يکي ديگر از مهم ترين جاذبه هاي گردشگري استان با خواص طبي و درماني است که سالانه تعداد زيادي گردشگر داخلي و خارجي دارد و از موقعيت مناسبي در منطقه برخوردار است.
مدير عامل آبگرم معدني هلال فردوس با اشاره به مزيت هاي درماني فراوان اين مجتمع، امکانات تخصصي مانند تردميل، دوچرخه و وسايل ورزشي در آب با حضور فيزيوتراپيست را نام مي برد و مي افزايد: آبگرم فردوس با ارائه خدمات کامل فيزيوتراپي در آب، تنها مجموعه آب درماني تخصصي استان است.
مهندس «نبيلي مقدم» امکانات اقامتي اين مجموعه را شامل 20 ويلاي مجهز به حوضچه هاي اختصاصي آبگرم معدني و 35 اتاق اقامتي با امکانات رفاهي کامل بيان مي کند.

** کمبود فضاي سبز
اما هنوز اين مجتمع قديمي با کمبودهايي مواجه است.
اين موضوع را مهندس «نبيلي مقدم» تاييد مي کند و توضيح مي دهد: براساس نظرسنجي از2 هزار مسافر و گردشگر، کمبود فضاي سبز و نبود سايه از معضلات مجموعه آبدرماني است.
وي فضاي سبز موجود را براي مجتمع بزرگ تفريحي آبگرم معدني فردوس مناسب نمي داند و مي افزايد: تلاش مي شود اين کمبود در مهمترين مرکز آبدرماني استان در يکي، دو سال آينده برطرف شود.
وي کمبود فضاي حمام و وان هاي اختصاصي را با توجه به تراکم مسافر در زمان پيک(اوج) سفر، از ديگر مشکلات اين مجموعه مي داند که در صورت تأمين اعتبار، نسبت به ساخت و ساز و توسعه فضاهاي حمام، استخر و وان ها اقدام مي شود.
هرچند تعدادي از وان هاي اختصاصي قديمي هم نيازمند بازسازي است تا از لحاظ بهداشتي مشکلي وجود نداشته باشد.
وي در مورد هزينه اقامت يا استفاده از وان ها هم توضيح مي دهد: نرخ گذاري توسط کارشناسان ميراث فرهنگي انجام شده و ما دخالتي نداريم ضمن اين که بيشتر افرادي که از آبگرم معدني استفاده کرده اند از قيمت ها با توجه به خدمات ،رضايت داشته اند و طبيعي است که عده محدودي هم نسبت به قيمت ها اعتراض داشته باشند.

** وضعيت زير ساخت ها
معاون گردشگري اداره کل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مي گويد: زيرساخت هايي مانند آب، جاده، برق، راه، گاز در آبگرم معدني فردوس به طور کامل فراهم است اما در آبگرم لوت به دليل موقعيت چشمه و قرارگيري درکوير و بيابان اين طور نيست.
«عربي» مي افزايد: در گذشته به دليل ناشناخته بودن جاذبه و اهميت آبگرم لوت و فراهم نبودن زيرساخت ها در آنجا، دولت هم اعتباري نمي گذاشت اما سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين موضوع را سرلوحه کار برنامه پنجم توسعه قرار داد تا با توجه به چشمه و موهبت خدادادي، آن را ساماندهي کند به همين منظور آبگرم به عنوان يک اولويت تعريف و رديف اعتباري براي آن مشخص شد و هر سال نيز مبالغي به آن اختصاص مي يابد.
وي ادامه مي دهد: در مرحله اول ساختمان احداث، استخر و وان ها بهسازي و فراخوان به سرمايه گذار داده شد و سرمايه گذار نيز امکانات اقامتي را فراهم کرد، در مرحله بعد چون مسير دسترسي، يک راه شوسه فرعي بود و تامين اعتبار نشده بود چند کيلومتر از مسير جاده آسفالت و بقيه هم زيرسازي شد که با تخصيص اعتبار بقيه راه آسفالت خواهد شد.
وي در مورد تامين برق مجتمع هم توضيح مي دهد: چون امکان اجراي شبکه برق به صورت هوايي و کابل وجود نداشت از اعتبارات گردشگري پنل هاي خورشيدي تهيه و در يک نوبت 26 پنل و در مرحله بعد حدود 10 پنل نصب شد تا حداقل روشنايي ساختمان آب درماني، سرويس بهداشتي و محوطه فراهم شود هرچند اين کار نياز به تکميل دارد.
وي محوطه سازي، احداث ساختمان آبدرماني، سرويس بهداشتي و... را از اقدامات انجام شده در اين مجتمع آبدرماني بيان مي کند و مي افزايد: چون موضوع فرابخشي است سعي کرديم به عنوان يک متولي با همکاري ديگر دستگاه ها امور را پيگيري کنيم تا حداقل ها براي مردم فراهم شود و اميد است در فصل هاي اعتباري آينده خدمات بهتري انجام شود.
«عربي» منطقه نمونه و روستاي هدف گردشگري خرو که آبگرم مرتضي علي در آن واقع شده را منطقه اي کوهستاني، داراي آب هاي روان و چشمه اي با قابليت آبگرم و سرد مي داند که ظرفيت بسيار عالي براي گردشگري دارد.

** خدمات نيست
او به فراهم نشدن زيرساخت ها در اين چشمه اشاره مي کند و ادامه مي دهد: زماني که طبس جزو استان يزد بود اين محدوده به عنوان منطقه نمونه گردشگري مصوب شد اما هيچ رديف اعتباري ملي براي آن تعريف نشد و يک ريال هزينه نگرديد و کارهاي مقدماتي به همت اهالي روستا و دهياري انجام شد.
او محوطه سازي، احداث آلاچيق در ورودي چشمه جعفري و آبگرم، پلکان سازي و... را از اقدامات انجام شده در اين منطقه نمونه گردشگري پس از الحاق طبس به خراسان جنوبي بيان مي کند و مي افزايد: سال گذشته حدود 100 ميليون تومان اعتبار براي برق رساني در اين منطقه هزينه شده است.
وي اين منطقه را مشابه تنگه واشي يا ساواشي تهران مي داند و از ادامه فعاليت براي توسعه زيرساخت ها، تکميل برق رساني و محوطه سازي در سال جاري خبر مي دهد چرا که با وجود آثار و جاذبه هاي تاريخي و طبيعي، منطقه قابليت بسيار بالايي در بحث گردشگري دارد.
وي نصب تله کابين، راپل، نورپردازي، ايجاد سکوهاي استراحت و... را از قابليت هاي منطقه عنوان مي کند و البته همه را منوط به ورود سرمايه گذار مي داند و اين را هم اضافه مي کند که موضوع در کارگروه گردشگري استان مطرح و مکاتباتي در گذشته انجام و فراخوان نيز داده شده است.
وي با بيان اين که حداقل اعتبارات را براي زيرساخت داريم، خواستار ورود سرمايه گذار به اين منطقه مي شود و مي گويد: اين منطقه با قابليت ويژه امکان سنجي شده است و تضمين مي کنيم مي تواند به عنوان يک منطقه خاص گردشگري طبيعي، ورزشي و سلامت مورد استفاده قرار گيرد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/5554/سرماي-زيرساخت-ها-در-چشمه-هاي-آبگرم-استان
بستن   چاپ