پیام خراسان
علت و راهکار اصولي مقابله با افزايش ورود مارها به حاشيه شهر سبزوار
سه شنبه 16 خرداد 1396 - 9:47:19 AM
ايرنا
خراسان انلاين- ورود مارها به حاشيه شهر سبزوار پيامد حوادث زيست محيطي در اين منطقه است که لازم است به دقت مورد توجه قرار گرفته و ضمن برخورد اصولي کوتاه مدت، برنامه هاي بلند مدت براي رفع آن تدوين و اجرا شود.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست سبزوار، ‌خشکسالي را عامل افزايش ورود مارها به حاشيه اين شهر دانست و گفت: افت باران و خشک شدن چشمه و برکه هاي آب سبب شده برخي حيوانات و خرندگان چون مارها براي تامين آب به حاشيه شهر پناه آورند.
حميدرضا صادقي افزود: البته در سالهاي قبل نيز ورود مارها به حاشيه شهرها مشاهد مي شد که بيشتر آنها بدست مردم کشته مي شد و اطلاع رساني در اين زمينه صورت نمي گرفت.
وي اظهار کرد: هم اينک با اطلاع رساني و ارتقاء فرهنگ محيط زيستي، شهروندان در صورت مشاهده حيوانات حيات وحش، مار و پرندگان صدمه‌اي به آنها نمي زنند و مراتب را به اداره محيط زيست اطلاع مي دهند.
رئيس اداره حفاظت محيط زيست سبزوار گفت: دليل ديگر مشاهده مارها، صيد آن ها به ويژه مارهاي سمي از سوي برخي افراد سودجو است که با هدف تهيه سم و فروش آن به شرکت سرم سازي رازي صورت مي گيرد.

**شناسايي 17 گونه مار در طبيعت سبزوار
يک کارشناس محيط طبيعي نيز گفت: بر اساس مطالعات تاکنون 17 گونه مار سمي ، نيمه سمي و غيرسمي در سبزوار شناسايي شده است که سه نوع آن به نام هاي افعي، کبري و جعفري سمي هستند.
علي قرائي افزود: مارهاي غير سمي در صورت گاز گرفتن مشکلي ايجاد نمي کند و فقط براي مراقبت و دوري از عفونت بايد به مراکز درماني مراجعه کرد.
او گفت: مارهاي سمي سري مثلثي و مردمک چشم عمودي دارند که مردم در صورت مشاهده چنين نشانه هايي در مارها به شدت از آنها پرهيز کنند.
قرائي افزود: مارهاي سمي در حالت عادي نيش نمي زنند چون سم را براي تغذيه خود نياز دارند و دوست ندارند سم را بي مورد استفاده کنند.
وي گفت: مارهاي سمي در هنگام صيد طعمه و تغذيه يا دفاع برابر خطر از سم استفاده مي کند و لذا در شرايط عادي مارها هيچ آسيبي به فرد وارد نمي کنند و تنها هنگامي که از ناحيه يک فرد احساس خطر کنند، ممکن است آسيب رسان شوند.
قرائي گفت: مارها از رده خزندگان و جانوران خونسردند و به همين علت در فصل بهار و تابستان بيشتر ديده مي شوند.
قرايي تصريح کرد: اين حيوانات نقش موثري در کنترل آفات و جوندگان دارند و از اينرو براي کشاورزي و افزايش محصولات مفيدند.
کارشناس محيط طبيعي گفت:مارها نقش بسيار مهمي در برقراري تعادل اکولوژيک از طريق کنترل جمعيت جوندگان دارند و به لحاظ اهميتي که در زندگي انسان دارند بايد از کشتن بي دليل آنها خودداري شود.
وي افزود: توليدات مختلف حاصل از سم مارها براي درمان برخي بيماريها مفيد است مثلا از مشتقاتي که از سم مار کبري بدست مي آيد براي درمان بيماري هاي قلبي و عروقي استفاده مي شود.
معاون فني و عمليات سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني شهرداري سبزوار نيز گفت: شهروندان در صورت مشاهده مار يا ديگر حيوانات وحشي در منازل مسکوني يا خودرو به آنها آسيب نرسانند و خود نيز به صيد آن ها اقدام نکنند بلکه با آتش نشاني تماس بگيرند.
هادي زارعي افزود: ماموران آتش نشاني با استفاده از تجهيزات و لوازم مورد نياز و نيز با ايمني کامل به صيد حيوانات اقدام مي کنند.
او ادامه داد: آتش نشانان با رعايت کامل موارد ايمني با وسيله اي به نام ميله مارگير که شبيه انبر است سر يا قسمتي از بدن مار را مي گيرند .
زارعي گفت: در مواردي که مار داخل حفره يا ديواري مي رود با دود و آتش مار از حفره خارج مي شود که در اين لحظه ماموران با استفاده از کپسول خاموش کننده (CO2) مار را بي حس و با استفاده از ميله مارگير، آن را صيد مي کنند.
وي اظهار کرد: مار صيد شده پس از زنده گيري درون کيسه اي مخصوصي نگهداري مي شود و سپس با هماهنگي ماموران محيط زيست در محل مناسبي در دامن طبيعت رها مي شود.
شهرستان سبزوار داراي 2 منطقه حفاظت شده شيراحمد و پروند با مساحت 39 هزار هکتار و 2 منطقه شکارممنوع ريوند و کمرقلعه با مساحت 108 هزار هکتار است که از طريق چهار پاسگاه حراست و پايش مي شوند.
قوچ و ميش، کل و بز، آهو، روباه، کاراکال و گربه وحشي، شغال، مار شاخدار، مار جعفري، بزمجه و پرندگاني چون بالابان، عقاب طلايي، کبک، باقرقره شکم سياه و زاغ بور از گونه هاي شاخص جانوري مناطق پروند و شيراحمد در سبزوار هستند.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/5704/علت-و-راهکار-اصولي-مقابله-با-افزايش-ورود-مارها-به-حاشيه-شهر-سبزوار
بستن   چاپ