پیام خراسان
100 ساعت مصاحبه تاریخ شفاهی بیرجند موجود است
سه شنبه 18 ارديبهشت 1397 - 17:21:59
ایرنا - فرهگی - خراسان جنوبی
خراسان آنلاین - بیرجند - مدیر امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: اکنون 100 ساعت مصاحبه در خصوص اماکن قدیمی بیرجند مانند مدرسه شوکتیه موجود است.
ابوالفضل حسن آبادی روز سه شنبه در حاشیه همایش ملی "دیوان سالاری در شرق جهان اسلام تا پایان قرن سیزدهم هجری قمری" به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: از سال 1382 در خصوص ایجاد تاریخ شفاهی برای بیرجند اقدام شد و امیدواریم تا پنج سال آینده تاریخ شفاهی این منطقه کامل شود و از ظرفیت گروه تاریخ دانشگاه بیرجند در این خصوص استفاده می شود.
وی افزود: بیرجند به عنوان یک مرکزیت فرهنگی مطرح است و آستان قدس رضوی تعداد زیادی موقوفه در این شهرستان دارد.
وی گفت: در 2 سال اخیر بحث انجام کارهای فرهنگی در حوزه اماکنی که آستان قدس در آنجا موقوفه دارد مطرح است و بیرجند با داشتن موقوفه در این طرح قرار دارد.
مدیر امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی بیان کرد: بیش از 200 هزار برگ سند مربوط به خاندان علم به عنوان بزرگ ترین اسناد منطقه ای در ایران مربوط به این منطقه است.
وی گفت: 16 هزار ساعت مصاحبه در خصوص تاریخ شفاهی مربوط به حوزه خراسان در آرشیو مرکز آستان قدس رضوی موجود است و مرکز اسناد این آستان، غنی ترین اسناد قدیمی کشور را از دوره سلجوقی تاکنون در اختیار دارد.
حسن آبادی افزود: مرکز اسناد آستان قدس رضوی به عنوان بزرگترین مرکز اسناد خارج از تهران در کشور مطرح است و 14 میلیون برگ سند در مرکز اسناد این نهاد موجود است.
وی اظهار کرد: قدیمی ترین سند آرشیوی کشور در مرکز این آستان مربوط به سال 514 هجری قمری و همچنین اسناد صفویه که مجموعه اسناد 70 هزار برگی است و توسط سازمان یونسکو ثبت جهانی شده است.
مدیر امور اسناد و مطبوعات سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: همچنین مجموعه 32 هزار برگی اسناد مربوط به دوره افشاریه و بیش از یک میلیون برگ سند مربوط به دوران قاجار در آستان قدس رضوی موجود است.
وی همچنین به ایجاد نظام یکپارچه دیوانی در دوره تیموری اشاره کرد و افزود: دوره تیموری یکی از مهم ترین دوره های تاریخی به لحاظ دیوان سالاری در ایران به حساب می آید.
وی اظهار کرد: خاندان های برجسته دیوان سالار در این دوره در ایران وجود داشت که خاندان مروارید در مشهد مربوط به این دوره است.
حسن آبادی گفت: گسترش حوزه تمدن و دیوان سالاری در دوره تیموری به پادشاهی شاهرخ پسر تیمور لنگ می رسد و مکتب هرات در این دوره ایجاد شد.
"دیوان سالاری یا بروکراسی شامل نهادها، سازمان ها و ساختار اداری برای مدیریت امور جامعه در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... است."
همایش ملی دیوان سالاری در شرق جهان اسلام با همکاری گروه تاریخ دانشگاه بیرجند و انجمن ایرانی تاریخ امروز (سه شنبه) در تالار ولایت دانشگاه بیرجند آغاز به کار کرد و تا فردا ادامه دارد.
ساختار دیوان سالاری، انواع دیوان ها، کارکردها و تحولات دیوان سالاری اسلامی، خاندان های دبیر پیشه، دیوان های مهم جهان اسلام و تاثیر آن در درخشش فرهنگ جهان اسلام از محورهای این همایش 2 روزه است.
7559*3028

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/58351/100-ساعت-مصاحبه-تاریخ-شفاهی-بیرجند-موجود-است
بستن   چاپ