پیام خراسان
هفته فرهنگی خیام برپا می شود
چهارشنبه 19 ارديبهشت 1397 - 11:51:00
ایرنا - فرهنگی - خراسان رضوی
خراسان آنلاین - مشهد- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: هفته فرهنگی حکیم عمرخیام طی روزهای 24 تا 28 اردیبهشت جاری و مراسم روز ملی خیام بیست و هشتم همین ماه در نیشابور برگزار می شود.
سید سعید سرابی روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران افزود: امسال در ستاد بزرگداشت روز ملی خیام به ریاست فرماندار نیشابور برنامه ریزیهای متنوعی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: در این چارچوب همزمان با در روز ملی خیام مراسم پایانی "کنگره بین المللی شعر توس تا نیشابور" با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و شعرای داخلی و شاعرانی از کشورهای ترکیه و آسیای میانه در نیشابور برگزار و به برگزیدگان جوایزی اعطا خواهد شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی گفت: اعطای نشان و جایزه خیام به شخصیتهای صاحب فعالیت مستمر و شاخص در این حوزه تخصصی نیز اعطا می شود.
وی در خصوص اعتبارات پیش بینی شده برای گرامیداشت روز ملی خیام افزود: بسیاری از هزینه های روز ملی خیام هزینه های پنهان است اما حداقل 10 میلیارد ریال مجموع هزینه هایی است که توسط دستگاههای مختلف برای این بزرگداشت هزینه خواهد شد.
شهردار نیشابور نیز در این نشست گفت: حکیم عمر خیام تنها به نیشابور و خراسان تعلق ندارد بلکه متعلق به جامعه بشری است. خیلیها در دنیا ممکن است نیشابور یا خراسان را نشناسند اما عمر خیام را به خوبی می شناسند.
محمدعلی نجفی افزود: نشست علمی با محوریت نجوم، نواختن نمادین زنگ خیام در مدارس نیشابور و کارگاه هنری با محوریت دانشکده هنر نیشابور از دیگر برنامه های گرامیداشت روز خیام است.
وی ادامه داد: نیشابور شهر ادب و هنر است و مردم آن سامان فرهنگ دوستی خود را در این ایام به منصه ظهور می گذارند.
"غیاث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام" ریاضیدان، منجم، فیلسوف و شاعر پرآوازه ایرانی به سال 439 هجری در نیشابورهنگام حکومت سلجوقیان دیده به جهان گشود. وی علوم زمانه خود به خصوص فلسفه و ریاضیات را در نیشابور، سمرقند، اصفهان و مرو فراگرفت.
"تنظیم تقویم جلالی به عنوان دقیقترین تقویم نجومی جهان، ارائه نخستین دسته بندی معادله های درجه اول تا سوم، ارائه راه حل برای آنها با استفاده از ترسیمات هندسی مبتنی بر مقاطع مخروطی، تعریف عدد مثبت طبیعی، طرح مباحث بدیع در هندسه و گشودن مسیر برای ظهور هندسه های نااقلیدسی، مثلث حسابی، رساله هایی در زمینه مکانیک، هیدرواستاتیک، هواشناسی و نظریه موسیقی و رساله های کوتاه فلسفی" از دستاوردهای حیات علمی خیام برای جهان هستند که در قالب 17 رساله برجای مانده اند.
با این وجود بیشترین شهرت خیام رباعیات او است که نخستین بار توسط فیتزجرالد به انگلیسی ترجمه و در دسترس جهانیان قرار گرفت و نام خیام را در ردیف چهار شاعر بزرگ جهان یعنی هومر، شکسپیر، دانته و گوته قرار داد. خیام پس از عمری پربار در سال 517 هجری در نیشابور درگذشت و در همان شهر دفن شد.
28 اردیبهشت ماه در تقویم رسمی ایران به عنوان "روز ملی گرامیداشت حکیم عمر خیام" ثبت شده است.
7505/1858

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/58391/هفته-فرهنگی-خیام-برپا-می-شود
بستن   چاپ