پیام خراسان
/گزارش/ پشم های حلاجی نشده ای که در قطب دامپروری دور ریخته می شوند
شنبه 29 ارديبهشت 1397 - 14:58:23
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
خراسان آنلاین - خراسان شمالی یکی از قطب دامپروری در کشور است که بسیاری از مردم از جمله روستاییان و عشایر در این استان مشغول پرورش و تولید دام هستند.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، گوشت، شیر از جمله محصولاتی است که برای یک دامدار تبدیل به ارزش افزوده می شود اما در کنار آن پشم نیز از دیگر محصولات تولیدی دام است که می تواند به اقتصاد یک دامدار کمک کند.
اما چند سالی است که فروش این محصول در خراسان شمالی به شدت رکود پیدا کرده است بطوریکه بسیاری از دامداران پشم های چیده شده را دور می ریزند.
قیمت برخی از پشم های چیده شده به قدری پایین است که حتی صرف نمی کند چیده شود
احمد داوطلب مدیر امور دام سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه سرمایه دامی این استان حدود دو میلیون راس است، گفت: بر طبق این تعداد دام موجود حدود سه هزار 130 تن پشم در سال در خراسان شمالی تولید می شود.
وی با بیان اینکه قیمت پشم خریداری شده نه تنها در این استان بلکه در کشور نیز پایین است، افزود: قیمت برخی از پشم های چیده شده به قدری پایین است که حتی صرف نمی کند چیده شود و گاهی اوقات تعدادی از دامداران اقدام به دور ریختن پشم های چیده شده می کنند.
وی ادامه داد: اما از آنجاییکه عدم چیدن پشم ها برروی سلامتی دام تاثیرگذار خواهد بود، دامدار مجبور است تا به منطور مبارزه با انگل های دامی و رعایت بهداشت دام نسبت به چیدن پشم اقدام کند.
داوطلب اظهار کرد: از سوی دیگر پشم تولید شده خراسان شمالی با توجه به نژاد دامی موجود در استان، از کیفیت لازم برخوردار نیست و این امر نیز بر روی قیمت این محصول تاثیرگذار است.
به گفته وی پشم دام هایی با نژاد کرمانی و بلوچی از کیفیت خوبی برخوردار هستند.
وی خاطرنشان کرد: پشم های تولید شده در خراسان شمالی ضخیم هستند و بیشتر برای استفاده در تولید کالاهایی همچون قالی قابلیت استفاده را دارد.
این مقام مسئول تصریح کرد: از سوی دیگر واردات نخ نیز از دیگر علل پایین آمدن قیمت پشم نه تنها در این استان بلکه در کل کشور شد.
طرح هایی برای افزایش ارزش افزوده پشم به دستگاه ها ارائه شد اما اقدام خاصی انجام نشد
حسن علمی محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در ادامه با تاکید بر اینکه هنوز بازار فرش از بین نرفته است، گفت: فقط ذائقه مردم برای استفاده از فرش در استان های خراسان شمالی، جنوبی، رضوی، سمنان و مازندران تغییر یافته است.
وی افزود: در گذشته مقدار زیادی از پشم تولیدی در تولید محصولاتی همچون لحاف، تشک استفاده می شد اما در حال حاضر این کالا از محصولات دیگری همچون لایکو و ... استفاده می شود.
وی با اشاره به اینکه قیمت گذاری پشم از کیلویی 100 تومان شروع می شود و به پنج هزار تومان نیز می رسد، ادامه داد: یکی از عللی که پشم تولیدی در خراسان شمالی مورد استقبال قرار نمی گیرد آن است که قطر پشم بیش از 35 میکرون است و از سوی دیگر پشم تولیدی رنگی است و زمان رنگ رزی رنگ به خود نمی گیرد.
علمی توضیح داد: رنگ های قرمز در فرآیند رنگ رزی فقط رنگ قرمز را به خود جذب می کند و پشم های با رنگ سیاه فقط رنگ سیاه را به خود جذب می کند و پشم سفید است که قابلیت رنگ کردن به انواع رنگ ها را دارد.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر درون پشم های خراسان شمالی ژار(خر مو) وجود دارد و زمانیکه آن وارد پشم می شود به هیچ عنوان رنگ نمی گیرد.
به گفته وی در زمان های گذشته پشم منطقه خراسان فقط برای گبه بافی و نمد بافی استفاده می شد.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر برخی از دامداران مقداری از پشم موجود بر روی بدن دام را با اسپری هایی که دارای رنگ شیمیایی است رنگی می کنند که این مواد مانع جذب رنگ پشم به هنگام انجام عملیات رنگ رزی می شود و به همین دلیل بسیاری از کارخانه های تولید نخ از خریداری این گونه پشم ها خودداری می کنند.
وی تصریح کرد: همچنین طول و قطر الیاف در ناحیه گردن، شکم و گرده دام متفاوت است و بسیاری از دامداران به هنگام چینش این پشم ها را با یکدیگر مخلوط می کنند که این امر موجب پایین آمد کیفیت پشم و قیمت آن می شود.
وی با تاکید بر اینکه تاکنون طرح های مختلفی برای استفاده از پشم و بالا بردن ارزش اقتصادی آن مطرح شده است، توضیح داد: یکی از این طرح ها استفاده از پشم برای تولید مواردی همچون کف خودرو و ... بوده که حتی با ایران خودرو و سایپا نیز وارد مذاکره شده ایم.
علمی تصریح کرد: به استانداری خراسان شمالی نیز طرح راه اندازی استحصال چربی پشم دام نیز ارائه شد که این چربی از آب پشم های شسته شده پشم به دست می آید و در ایران چنین کارخانه ای وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه در پشم دام چربی به نام لالوئین وجود دارد، گفت: از این چربی برای استفاده از لوازم آرایشی و صنعت چسب سازی استفاده می شود.
وی افزود: این پیشنهاد به استانداری داده شد و آن ها قول دادند تا جاییکه امکان دارد از این طرح حمایت می شود اما در حال حاضر طرح رها شده است.
به گفته وی طرح تولید موکت پشمی که در کشورهایی همچون افغانستان از آن استفاده زیادی می شود نیز ارائه شده است اما اتفاق خاصی در این خصوص نیز تاکنون نیفتاده است.
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی تاکید کرد: با توجه به اینکه اقدام چندانی برای اجرای این طرح ها در این استان انجام نشده است و برای اینکه ارزش اقتصادی پشم های تولید شده در این استان افزایش یابد باید به دامداران آموزش داده شود که پشم ها را با یکدیگر مخلوط نکنند و از سوی دیگر پشم چین های ماهر در استان تریبت شوند.
میزان صادرات پشم از خراسان شمالی کاهش یافته است/تعداد دام موجود در استان تغییری نیافته است
دکتر ابراهیم تقوایی رئیس اداره قرنطینه اداره کل دامپزشکی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه میزان صادرات پشم از این استان کاهش داشته است، گفت: میزان صادرات پشم طی سال گذشته از این استان 162 هزار کیلوگرم بوده این درحالیست که این رقم طی سال 95، 246 کیلوگرم بوده است.
وی خاطرنشان کرد: میزان صادرات پشم از این استان کاهش یافته است این درحالیست که تعداد دام های موجود در این استان ثابت بوده و هیچ روند کاهشی در آن وجود نداشته است.
وی تصریح کرد: یک میلیون دام قابل پشم چینی در این استان وجود دارد که اگر این تعداد دام در نظر گرفته شود قابلیت تولید یک میلیون و 200 هزار کیلوگرم پشم در این استان وجود دارد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/60801/-گزارش--پشم-های-حلاجی-نشده-ای-که-در-قطب-دامپروری-دور-ریخته-می-شوند
بستن   چاپ