پیام خراسان
تاثیر سالمندی جمعیت یک کشور بر اقتصاد آن
پنجشنبه 3 خرداد 1397 - 12:47:34
ایسنا - اجتماعی - خراسان رضوی
خراسان آنلاین - جمعیت مسن چالش‌های زیادی در بازار کار، مالیات‌ ، هزینه‌های دولتی و اقتصادی خواهد داشت.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان و به نقل از اکونومیک، یکی از دستاوردهای بزرگ قرن بیستم افزایش امید به زندگی است. به عنوان مثال امید به زندگی در ایالات متحده از رقم 45 در سال 1902 به 75.7 در سال 2004 افزایش یافته است و حتی در 50 سال گذشته امید به زندگی در اکثر کشورهای غربی نیز روند رو به رشدی داشته است، اما افزایش امید به زندگی با کاهش میزان تولد موجب نگرانی شده است و این روند موجب افزایش جمعیت سالخورده می‌شود.
به عنوان مثال در انگلستان نسبت افراد در سن کار به افراد بالای 65 سال در سال 1999 ، 3.7 بوده و این میزان تا سال 2040 به عدد یک کاهش خواهد یافت. این نتایج نشان می‌دهد که جمعیت سالخورده رو به افزایش بوده و تاثیرات زیادی بر نیروی کار جامعه خواهد گذاشت.
هر چند در سال‌های اخیر تاثیر پیری جمعیت در انگلستان با افزایش سطح مهاجرت خالص کاهش یافته است.
تاثیرات عمده افزایش جمعیت سالخورده
افزایش نرخ وابستگی
اگر سن بازنشستگی ثابت باقی بماند و امید به زندگی افزایش یابد حقوق بازنشستگی افزایش و نیروی کار و پرداخت مالیات بر درآمد کاهش می‌یابد.
افزایش هزینه های دولت برای مراقبت‌های بهداشتی و حقوق بازنشستگی
پرداخت مالیات بر درآمد در زمان بازنشستگی به دلیل کار نکردن افراد کمتر است. در نتیجه تعهدات افزایش یافته و درآمد مالیاتی کمتر موجب نگرانی دولت‌ها به ویژه آنهایی که در حال حاضر با مسایل مربوط به بدهی‌های موجود و طرح‌های بازنشستگی بدون بودجه روبرو هستند می‌شود.
مالیات بیشتر جمعیت کار
پرداخت مالیات بیشتر در جمعیت کار مانعی برای کار و سرمایه‌گذاری شرکت‌ها خواهد بود که در نتیجه عواقب آن کاهش بهره‌وری و کم شدن رشد اقتصادی است.
کمبود کارگر
جمعیت سالخورده با کاهش جمعیت کارگران روبرو شده و از این رو افزایش دستمزدها موجب تورم دستمزد می‌شود.
تغییر بخش‌های اقتصادی
افزایش تعداد افراد بازنشسته موجب افزایش کالاها و خدمات مرتبط با افراد مسن خواهد شد.
افزایش پس انداز بازنشستگی و کاهش سرمایه‌گذاری
اگر جامعه درآمد خود را در صندوق‌های بازنشستگی ذخیره کند پس انداز‌های موجود برای سرمایه‌گذاری در بخش تولیدی کاهش یافته و منجر به کاهش نرخ رشد اقتصادی می‌شود.
ویژگی‌های جامعه سالخورده
کاهش میزان تولد و تعداد کم جوانان موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های دولتی خواهد شد، زیرا جوانان نیاز به تحصیل و توجه کمتر دارند ولی هزینه خالص افراد بازنشسته بیشتر از هزینه خالص جوانان با سن کمتر از 18 سال است.
سالخوردگان باید سلامت و فعال باشند. اگر افراد تحرک و کارایی بیشتری داشته باشند و از لحاظ جسمی فعال‌تر باقی بمانند اثرات نامطلوب آن کمتر خواهد بود.
مهاجرت روشی بالقوه برای از بین بردن تاثیر منفی جمعیت سالمند است، چرا که عمدتا مهاجران از افراد سالم و جمعیت کار هستند. با این که مهاجرت چالش‌هایی را به همراه دارد اما تاثیرات مثبت مالی نیز خواهد داشت.
افزایش سن بازنشستگی یک راه‌حل برای بحران جمعیت سالمند است. اما تاثیر سن بازنشستگی بالاتر به طور مساوی احساس نخواهد شد و افراد دارای پس‌انداز شخصی توانایی بازنشستگی زودهنگام را خواهند داشت و افراد با درآمد کمتر بخصوص کارگران یدی با کار سخت مدت زمان بیشتری کار خواهند کرد.
نمودار جمعیت‌شناسی در چند قرن گذشته تغییر کرده و این اولین‌بار نیست که تغییرات در نمودار سن جمعیت ایجاد شده است.
همچنین مشکل مهم در این زمینه سرمایه است که تامین‌کننده تعهدات مربوطه باشد. بسیاری از دولت‌های غربی برنامه‌هایی برای پرداخت وجوه بازنشستگی از طریق خود افراد دارند.
در حال حاضر افراد انگیزه زیادی برای بازنشستگی زود هنگام دارند و نرخ مالیات مازاد بر درآمد ناشی از تاخیر در بازنشستگی در بسیاری از سیستم‌ها وجود دارد که بیش از 60 درصد اعلام شده است، در نتیجه انگیزه‌ای برای بازنشستگی زودهنگام و مانعی برای کار حتی بر خلاف خواسته فرد است. اگر این انگیزه‌ها تغییر یابند کار در طولانی مدت افزایش و میزان وابستگی نیز کاهش خواهد یافت.
از عوامل مهم تاثیر جمعیت پیر تغییر در روند رشد اقتصادی است. به عنوان مثال اقتصادهای غربی وارد یک دوره رکود شده‌اند و نرخ رشد اقتصادی آنان در حال کاهش است. این کاهش رشد اقتصادی تنش‌های زیادی بر جمعیت پیر خواهد داشت. رشد اقتصادی پرقدرت درآمد بر مالیات را افزایش داده و تسهیلات تعهدات بازنشستگی را آسا‌ن‌تر خواهد کرد. اما در سال‌های اخیر شاهد دستمزدهای راکد و کاهش درآمد واقعی جوانان بوده‌ایم.
وظایف دولت در برابر مشکل جمعیت پیر
افزایش نرخ مشارکت: این مورد کار برای افراد 65 سال به بالا را آسان تر می‌کند.
افزایش سن بازنشستگی: سن بازنشستگی به طور خودکار با امید به زندگی مرتبط است.
افزایش اهمیت بخش خصوصی در تامین حقوق بازنشستگی و مراقبت‌های بهداشتی: البته اگر حقوق بازنشستگی خصوصی پرداخت نشود ممکن است باعث افزایش نابرابری شود.
افزایش مالیات برای پرداخت هزینه‌های بازنشستگی: در حال حاضر بسیاری از دولت‌ها دارای بودجه محدودی هستند.
مهاجرت: ساده‌ترین راه‌حل برای این مورد تشویق جوانان مهاجر در سن کار است. به عنوان مثال انگلستان کارگران جوان زیادی را از شرق اروپا جذب کرده است. اما مهاجرت خالص و تغییر مکان آزادانه نیروی کار به دلیل دستمزدها و فشار بر روی زیرساخت‌ها و تقاضای مسکن مشکلات خاص خود را دارد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/61408/تاثیر-سالمندی-جمعیت-یک-کشور-بر-اقتصاد-آن
بستن   چاپ