پیام خراسان
معرفی روستاهای سبز در خراسان شمالی؛ حفاظت از تنوع زیستی و اقتصاد پایدار روستاییان
دوشنبه 7 خرداد 1397 - 10:13:00 AM
استانداری خراسان شمالی
خراسان آنلاین - با توجه به این که حدود نیمی از جمعیت استان خراسان شمالی را روستاییان تشکیل می دهند، برنامه ریزی برای ارتقای درآمد و بهبود رفاه روستاییان از اهمیت وافری برخوردار است. در این راستا، مقام عالی دولت در استان با هدفگذاری های خاصی ازجمله معرفی روستاهای سبز، بدون بیکار و هدف گردشگری در هر شهرستان طی سال جاری درصدد ارائه نقشه راهی برای فرمانداران و مدیران دستگاه های متولی برآمده تا تحرک و پویایی در این عرصه را شاهد باشیم.
به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان شمالی، روستای سبز، روستای زیست بوم یا روستای پایدار فرصتی است که همزمان به حفاظت از تنوع زیستی و توسعه پایدار دست پیدا می کند و پایان دادن به فقر، دستیابی به امنیت غذایی و تغذیه بهتر، سلامتی و رفاه، دستیابی به برابری جنسیتی، توانمندسازی زنان و دختران، دسترسی به آب سالم و بهداشتی و انرژی پاک، ایجاد مشاغل پایدار و توسعه زیرساخت ها، اقدام برای مقابله با آثار سوء تغییرات اقلیمی، حفاظت و استفاده پایدار از منابع آبی و اکوسیستم های خشکی از جمله اهداف و مزایای اجرای آن به شمار می رود.
به تصریح کارشناسان، رعایت برخی اصول برای ایجاد و تقویت روستاهای پایدار بسیار مهم است، به عنوان مثال، باید از منابع طبیعی موجود در روستا یعنی نور خورشید، خاک، محصولات، آب، زمان، استعداد و ظرفیت کاری روستاییان به بهترین شکل بهره برداری گردد بی آن که توانایی نظام طبیعی برای تداوم خود از میان برود.
البته چنین روستاهایی برای آن که روی پای خود بایستند و تنها به کمک های دولتی بسنده نکنند، می بایست به همان اندازه که از نظر اقتصادی مورد حمایت قرار می گیرند، به لحاظ اجتماعی و فرهنگی نیز تقویت شوند چرا که یکی از کارهایی که می تواند موفقیت تحول روستاهای موجود به روستای سبز را تضمین کند، ارزیابی دقیق از وضعیت پایداری روستای مورد نظر در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و بوم شناسی است تا بتوان دریافت که به چه عواملی برای پیشبرد کار می توان تکیه کرد و نیز برای پاسخگویی به کدام چالش ها باید آمادگی کسب کرد.
با تمامی تعاریف و تفاسیر مطرح شده، استاندار خراسان شمالی که بهترین مسیر رشد و توسعه پایدار استان را رشد و توسعه پایدار روستاها می داند، از زمان ورود خود به استان به تشریح سیاست های خود در بخش روستایی پرداخته است که مهم ترین این سیاست ها؛ معرفی یک روستای سبز، یک روستای بدون بیکار و یک روستایی هدف گردشگری در هر شهرستان تا هفته دولت سال 97 به منظور الگوسازی است تا این هدف در سال های آینده به سرعت در تمامی روستاها و شهرهای استان گسترش یابد.
محمدرضا صالحی با اعتقاد به این که روستاییان و عشایر به لحاظ اقتصادی مولد و تامین کننده اشتغال و به لحاظ امنیتی مرزداران منطقه و به لحاظ دینی، متدین در جامعه شناخته می شوند، بنابراین در تمامی سفرهای شهرستانی خود بر حضور در مناطق روستایی و گفت و گو با مردم منطقه تاکید دارد.
نماینده عالی دولت در خراسان شمالی سال گذشته نیز در مراسم پایانی همایش ملی انگور در بجنورد، ایجاد حداقل یک روستای سبز در تمامی شهرستان ها را از اهداف استان بیان کرد و گفت: ایجاد روستای سبز به معنای بهره مندی از ظرفیت ها و قابلیت های روستایی برای ایجاد اشتغال و بهره گیری از ظرفیت های منطقه ای ، احترام به کشاورزی بومی، جلوگیری از فرسایش خاک و تبدیل انرژی های فسیلی به انرژی تجدید پذیر است.
توان افزایی، مهارت افزایی، معرفی مشاغل جدید و پایدار مانند فرآوری گیاهان دارویی، تعریف الگوهای مناسب کشت با توجه به کم آبی، ورود روستاییان به مشاغل دیگر حوزه ها مانند گردشگری و تاکید بر بوم گردی و ... از جمله مباحثی است که در طرح ایجاد روستای سبز دیده شده است.
گفتنی است، فروردین ماه سال 96 هم در سفر رئیس وقت سازمان محیط زیست کشور به استان، خراسان شمالی به عنوان استان پایلوت در اجرای طرح ملی روستای سبز کشور انتخاب و معرفی شد تا اجرای این طرح در دستور کار برنامه ششم توسعه استان قرار گیرد.
با توجه به ابلاغ سیاست مقام ارشد استان، فرمانداران 8 شهرستان کار شناسایی و معرفی روستای سبز را در دستور خود کار قرار دادند و روستای نوده بام در شهرستان اسفراین، روستای پیر بز در شهرستان بجنورد، روستای دربند در شهرستان جاجرم، داشلی قلعه در شهرستان راز و جرگلان، نامانلو در شیروان، خبوشان در فاروج و ارناوه در مانه و سملقان به عنوان روستاهای هدف معرفی شدند.
تهیه طرح جامع معرفی روستای سبز در روستای نوده بام اسفراین ، پیگیری تشکیل شرکت تعاونی برای دریافت تسهیلات و برگزاری دوره های آموزشی مختلف در روستای پیربز بجنورد ، باریجه کاری با کمک اهالی منطقه در روستای داشلی قلعه راز و جرگلان، اجرای تونل سبز در ورودی روستا در روز درختکاری ، پاکسازی روستا از آلاینده های زیست محیطی ، توجه ویژه به اشتغال و ...توسط گروه های مردمی در روستای خبوشان فاروج، کاشت گیاهان دارویی و علوفه مرتعی و نصب و راه اندازی آبگرمکن های خورشیدی و هم چنین برگزاری جلسات هفتگی ظرفیت سازی جوامع محلی روستای ارناوه توسط اداره منابع طبیعی شهرستان مانه و سملقان از جمله اقدامات شهرستان ها برای تحقق هدف ایجاد روستایی سبز تاکنون بوده است و با تداوم برنامه های مشابه، به طور حتم، امسال خبرهای خوبی از این روستاها خواهیم شنید.
 


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/61802/معرفی-روستاهای-سبز-در-خراسان-شمالی؛-حفاظت-از-تنوع-زیستی-و-اقتصاد-پایدار-روستاییان
بستن   چاپ