پیام خراسان
/گزارش/ روزگار ناخوش شهر ابریشم در خراسان شمالی
سه شنبه 22 خرداد 1397 - 12:49:03
ایسنا - اقتصادی - خراسان شمالی
خراسان آنلاین - راز جرگلان یکی از شهرستان های مرزی خراسان شمالی است که در آن تولیدات ابریشمی همچون لباس و فرش از شهرت خاصی برخوردار است.
به گزارش ایسنا، منطقه خراسان شمالی، تولید این نوع از کالاها توسط اقوام ترکمن این منطقه سبب شده تا صنعت نوغان داری در این منطقه برای تولید و استفاده از ابریشم در فصل بهار از رونق خاصی برخوردار باشد، اما بعد از گذشت سالیان دراز از وجود صنعت نوغان داری در این شهرستان، هنوز این امر به صورت کاملا سنتی انجام می شود و مردم این شهرستان در امر نوغان داری با مشکلات متعددی برخوردار هستند.
تعدادی از نوغانداران برای تامین برگ توت مجبور شدند تا شهر گنبد نیز سفر کنند
درخشان دهیار روستای یکه سعود بالا در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه تولید پیله ابریبشم در بهار امسال در این منطقه مطلوب بوده است، گفت: امااین روستا دارای 482 خانوار است که حدود 30 خانوار اقدام به خرید تخم نوغان کردند.
وی با بیان اینکه پیله های ابریشم نیز با قیمت مناسبی خریداری شد، افزود: هر کیلوگرم پیله ابریشم با قیمت 31 تا 35 هزار تومان توسط شرکت تعاونی فعال در منطقه جرگلان و دلال ها خریداری شد.
درخشان تصریح کرد: اما نوغان داران جرگلان برای پرورش تخم های نوغان و تبدیل آن ها به پیله ها با مشکلاتی متعددی مواجه بودند که یکی از آن ها تامین برگ توت بود.
وی توضیح داد: زمانیکه تخم های نوغان در این منطقه توزیع شد، هوا سرد بود و هنوز برگ های توت نرسیده بودند و نوغان داران برای تامین برگ توت مشکل داشتند.
درخشان خاطرنشان کرد: نوغان داران مجبور بودند برگ های توت مورد نیاز را از سایر روستاها، شهرستان ها تامین کنند و حتی تعدادی از آن ها مجبور شدند برای تامین این برگ ها به شهر گنبد مراجعه کنند.
کارخانه های پیله خشک کنی و ریسندگی ابریشم در راز و جرگلان بلااستفاده باقی مانده است
تقوایی مدیر عامل شرکت تعاونی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی یکه سعود که در امر تولید پیله ابریشم، خرید آن و همچنین ریسندگی ابریشم فعال است نیز در ادامه اظهار کرد: در سال های گذشته مقدار زیادی پیله ابریشم خریداری می کردم اما امسال دست روی دست زیاد بود و واسطه ها بیشتر پیله های ابریشم را خریداری کردند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا قیمتی که واسطه ها برای خرید پیله های ابریشم پرداخت می کردند با قیمت شرکت تعاونی تفاوت داشت؟ توضیح داد: قیمت ها متفاوت نبودند، اما دلال ها پیله ها را از محل تولید خریداری می کردند اما اگر تولیدکنندگان می خواستند پیله ها را به شرکت بفروشند باید هزینه حمل را پرداخت می کردند و از سوی دیگر این امر سبب می شود تا پیله ها خشک شوند و از کیفیت آن ها پایین بیاید.
تقوایی با بیان اینکه امسال دو تن و نیم پیله ابریشم خریداری کردم، گفت: 300کیلوگرم از این میزان را در کارگاه ریسندگی ابریشم خود تبدیل به نخ خواهم کرد و مابقی را به کارخانه ریسندگی در شهر تربیت حیدریه به فروش رساندم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا مابقی پیله ها را در همان کارگاه تبدیل به نخ ابریشم نکردید؟ بیان کرد: نبود کارگاه پیله خشک کنی دلیل اصلی این امر است.
تقوایی افزود: همان مقدار پیله ابریشمی که برای تبدیل به نخ نگه داشته ام نیز تبدیل به پروانه شده اند که در این صورت نمی توان از آن استفاده چندانی کرد.
وی ادامه داد: کارخانه پیله خشک کنی و ریسندگی ابریشم در روستای مرزی کلاته بهار ایجاد شده است اما نمی دانم چر راه اندازی نمی شود تا مزیت این تولید در جیب تولیدکنندگان همین شهرستان برود.
تقوایی مدیر عامل شرکت تعاونی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی یکه سعود تصریح کرد: تعداد زیادی از مردم این شهرستان برای تولیدات خود به نخ ابریشم نیاز دارند، آن ها پیله های ابریشم را به کارخانجات خارج استان می فروشند سپس نخ ابریشم را با قیمت بالاتری از خارج استان خریداری می کنند این درحالیست که اگر این دو کارخانه راه اندازی شود این مشکل نیز مرتفع می شود و افراد دیگر مجبور نیستند برای تهیه نخ ابریشم به سایر استان ها مراجعه کنند.
تخم های نوغان توزیع شده وارداتی بودند که مرگ و میر در میان آن ها زیاد بود
وی همچنین در ادامه از عدم کیفیت تخم های نوغان توزیع شده در این شهرستان طی سال جاری گلایه کرد و افزود: تخم های نوغان توزیع شده نامرغوب بود که اگر کیفیت آن ها بالا بود میزان تولید در سال جاری تا مقدار قابل توجهی افزایش می یافت.
تقوایی با بیان اینکه تخم های توزیع شده وارداتی بودند، ادامه داد: در میان این تخم ها مرگ و میز زیاد بود و بیماری در بین آن ها وجود داشت.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر تخم های توزیع شده ریز بودند و همین امر سبب شد تا اندازه برخی از پیله های تولیدی نیز کوچک باشند.
به گفته وی تخم های نوغان ایرانی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است که اگر از آن نوع تخم ها توزیع می شد میزان تولید و کیفیت پیله های ابریشم افزایش می یافت.
نبود تجربه کافی علت اصلی عدم راه اندازی کارخانه پیله خشک کنی و ریسندگی
خادمی مدیر جهادکشاورزی شهرستان راز و جرگلان نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، تصریح کرد: کارخانه پیله خشک کنی و ریسندگی ابریشم در این شهرستان ایجاد شده اما راه اندازی نشده است.
وی علت اصلی این امر را نبود تجربه کافی برای شروع کار اعلام کرد.
خادمی تاکید کرد: تلاش های لازم انجام می شود تا این دو مجموعه طی سال آینده راه اندازی شود.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود طی سال جاری 44 تن پیله ابریشم در این شهرستان تولید شود، افزود: میزان تولید پیله ابریشم در سال گذشته 42 تن بوده است.
به گفته این مقام مسئول طی سال جاری یک هزار و 230 جعبه تخم نوغان میان نوغان داران راز و جرگلانی توزیع شد.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/65132/-گزارش--روزگار-ناخوش-شهر-ابریشم-در-خراسان-شمالی
بستن   چاپ