پیام خراسان
تاکداران از برکت حبه‌هاي شيرين فقط تلخي زحمت چيدند
يکشنبه 22 مرداد 1396 - 10:16:51 AM
فارس
خراسان انلاين- سال گذشته  با توجه خسارت سرماي ناگهاني 50 درصد از  باغات انگور  به مبلغ 798 ميليارد ريال خسارت وارد شده است و امسال تاکداران خليل‌آباد از وضعيت موجود بسيار ناراضي هستند.

هنوز زخم عدم فروش کشمش سال گذشته اين شهرستان براي باغداران اين منطقه فراموش نشده که امسال هم انگور اين ميوه بهشتي همچون کشمش پارسال بازار مناسبي ندارد.

اکنون که در ايام برداشت اين محصول عمده منطقه قرار داريم، از آنجا که هم توليدکننده و هم خريدار هر دو گله‌مند هستند، گزارشي در خصوص جايگاه اين محصول و صادرات آن با شنيدن حرف‌هاي باغداران و مسئولان مورد بررسي قرار داديم.

غيرت پياز از انگور بيشتر بود

به سراغ کشاورزان انگور کار خليل‌آبادي مي‌رويم که در باغات خود مشغول برداشت انگور هستند، رحيم ظفري يکي از باغداران که داراي 5 هکتار باغ انگوري است، با اشاره به کاهش برداشت محصول امسال که نتيجه سرما‌زدگي سال گذشته بود، مي‌گويد: انگور توليدي امسال از کيفيت مناسبي برخوردار است، اما همچنان اين محصول مرغوب پشتوانه حمايتي ندارد.

وي ادامه مي‌دهد: بازار فروش امسال مناسب نيست و تاکنون هيچ‌گونه انجمني حمايتي از باغدار زحمت‌کش نداشته است.

 با بيان اينکه اکنون غيرت پياز از انگور بيشتر شده است، مي‌گويد: قيمت انگور کيلويي 1500 تومان است و اين اصلا قابل صرفه نيست و چون شغلي ديگري نداريم و همه ما منبع درآمدمان از باغداري است اين قيمت جوابگوي زندگي نيست و درآمد حاصله از آن بسيار ناچيز است.

به سراغ فتحي ديگر کشاورز خليل آبادي مي رويم، او ميگويد: کشاورز ، جهاد کشاورزي را يک حامي مي داند، اما اينطور نيست چراکه تاکنون هيچ حمايتي را نديده‌ايم و کشاورز امروز طوري شده است که اعتمادش را از تنها ارگاني که فکر مي‌کند حامي وي بوده، از دست داده است.

وي گفت: فروش محصول انگور و کشمش بسيار خراب بوده، در حالي از سال قبل هنوز کشمش در انبارها دپو شده و فروش نشده است.

فتحي افزود: هزينه‌هاي جاري ، آب ، برق و ديگر هزينه‌ها بر باغدار فشار وارد نموده و درآمد حاصله اصلا جوابگوي پرداخت هزينه ها نيست.

وي به سهم يارانه کشمش کشاورزان اشاره کرد و گفت: دليل اينکه کشاورز راغب نمي‌شود که در شهرستان از سهم خود بگذرد و صنايع تبديلي زده شود اين است که اين که آينده ندارد، به اين دليل که مشکل اصلي کشاورز در حال حاضر بسته‌بندي محصولش  نيست، بلکه بازار فروش است، اگر از مرحله بسته‌بندي گذشتيم،  حال با فروش و بازار اين محصول مي‌خواهيم چه کنيم؟

امسال سردخانه ميوه خالي است!

 مسئول سردخانه محصولات باغي خليل آباد مي گويد: 3 هزار تن ظرفيت سردخانه است، اما امسال هنوز فضاي سردخانه خالي بوده، چراکه انگور منطقه بسيار کاهش پيدا کرده است.

عباس کرامتي ادامه مي‌دهد:  سال گذشته مقدار انگور صادر شده از اين شهرستان، 20 هزار تن بوده، اما امسال تا آخر فصل برداشت به 8 هزار تن هم صادرات نداريم.

وي به قيمت انگور اشاره مي کند و مي‌افزايد:  قيمت انگور افت نکرده، اما چراکه کشور ترکيه دست به کار شده است و رقابت مي‌کند، کشور هاي اروپايي رغبتي به خريد محصول مرغوب ما ندارند و  نمي‌توانيم با ترکيه و شيلي رقابت کنيم، چراکه آنها در بحث بسته‌بندي و رنگ و بو و ارگانيک حرف اول را در توليد محصول مي‌زنند.

مسئول سردخانه خليل آباد اضافه مي کند: از لحاظ کيفي انگور کشور ما و نيز خليل آباد در جهان نمونه است، اما آنها چون در صنايع بسته‌بندي بهتر از ما هستند و گوي سبقت را ربوده‌اند و قيمت آنها با قيمت جهاني هماهنگ  بوده، بنابراين، صادرات ما تابع اين گونه موارد است.

وي بسته‌بندي محصول را امري ضروري عنوان مي‌کند و مي‌گويد: ما از لحاظ بسته‌بندي در سطحي پايين هستيم و همين سبب شده است که بازار جهاني را از دست بدهيم.

سرماي سال گذشته سبب کاهش ميزان توليد انگور در خليل آباد شده است

مدير جهاد کشاورزي خليل آباد درباره اتفاقات انگور امسال مي‌گويد: چند عامل در بحث کيفيت، صادرات و قيمت انگور دخيل است که سبب شده، ميزان صادرات انگور کاهش پيدا کند، سرماي سال گذشته خسارت زيادي را به بخش کشاورزي داشتيم که سبب شد، در سال جاري 50 درصد کاهش برداشت اين محصول را داشته باشيم.

مجيد طاهر پور با بيان اينکه کاهش ميزان برداشت انگور سبب شده، باغداران تازه خوري کمتري را داشته باشند، متذکر مي‌شود: امسال باغداران انگور کار بيشتر به سمت تبديل انگور به کشمش رفته‌اند.

وي مي‌افزايد: بحثي ديگري که در ميزان صادرات ما دخيل بوده، ورود کشور ترکيه به صادرات انگور است که انگور را بسته‌بندي شده تحويل به روسيه با قيمت کيلويي 2 هزار تومان عرضه مي‌کند، اما هزينه تمام شده انگور خليل آباد بسيار بيشتر است و تنها نکته اي که هنوز سبب شده تجار خارجي به انگور ما راغب باشند، کيفيت و عيار انگور است.

مدير جهاد کشاورزي ادامه مي‌دهد: در خصوص انگور دو عامل محيطي و اقتصادي  نقش دارند که در حيطه شهرستان هم نيست، اما در مجموع تاکنون 4 هزار تن انگور در بازارهاي داخلي و خارجي از شهرستان صادر شده و پيش‌بيني مي‌کنيم 8 هزار تن صادرات داشته باشيم.

طاهر پور با بيان اينکه قيمت انگور نسبت به سال گذشته ارزان تر نيست، يادآور مي‌شود: در حال حاضر از باغدار سر زمين قيمت انگور را 1500 تومان خريد مي‌کنند که نسبت به سال قبل 700 تومان بيشتر است، بنابراين، انگور را که گران مي‌دهند سبب از دست دادن بازار مي‌شود. 

مدير جهاد کشاورزي تلاش براي فرهنگ استفاده نکردن از سموم را مهم مي داند و عنوان مي‌کند: تا زماني که بخواهيم کشاورز را متقاعد کنيم که سموم براي محصولات کشاورزي ضرر دارد مقداري طول مي‌کشد و به فرهنگ تبديل شده، اميدوارم ظرف مدت 2 سال محصول عاري از هر گونه سموم به بازار عرضه کنيم.

تخصيص 18 ميليارد تومان يارانه کشمش کشاورزان خراسان رضوي

نماينده مردم شهرستان‌هاي کاشمر ، بردسکن و خليل آباد  نيز از تخصيص 18 ميليارد تومان يارانه کشمش کشاورزان در خراسان رضوي خبر مي‌دهد و مي‌گويد: سهم خليل‌آباد از اين مبلغ بيش از 10 ميليارد و 500 ميليون تومان بوده، اما به خاطر اينکه نتوانستيم اعتماد همديگر را در بحث کارهاي جمعي جلب کنيم، اکنون هيچ کشاورزي حاضر نيست که سهم خود را صرف ايجاد کارخانه صنايع تبديلي در اين شهرستان کند.

بهروز بنيادي،  يکي از راه‌هاي توسعه اقتصادي کشور را صادرات مي‌داند و اضافه مي‌کند: براي اينکه  بتوانيم افزايش صادرات داشته باشيم، بايد کيفيت محصولات را بالا ببريم و ضعف‌ها را در حوزه بازاريابي برطرف کنيم که اين مهم وظيفه دولت است.

لزوم ايجاد صنايع تبديلي در خليل آباد

 فرماندار خليل آباد نيز در اين خصوص مي‌گويد: براي قطع دست واسطه‌ها و برگشت درآمد به جيب کشاورز و باغدار هيچ راهي جز ايجاد صنايع تبديلي در منطقه نداريم، در اين راه بايد با مشارکت باغداران اقدام شود.

مجتبي شاکري با اعلام اينکه بحث پرداخت يارانه کشمش يکي از پارامترهاي مهم ايجاد زيرساخت‌هاي بخش کشاورزي در منطقه است، متذکر مي‌شود: عدم رغبت باغداران به سرمايه‌گذاري در اين خصوص موضوعي است که بيشتر بايد علت‌يابي شود.

وي عدم سرمايه‌گذاري يارانه کشمش توسط باغداران يادآور مي‌شود و مي‌افزايد:  در صورت همکاري باغداران با ايجاد يک شرکت تعاوني و سهام مدار شدن همه آنان مي‌توان کارخانجات و صنايع تبديلي مورد نياز را در منطقه ايجاد کرد.


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/7765/تاکداران-از-برکت-حبه‌هاي-شيرين-فقط-تلخي-زحمت-چيدند
بستن   چاپ