پیام خراسان
درباره طبیعت‌گردی...
یکشنبه 21 مرداد 1397 - 12:24:03 PM
ایسنا
پیام خراسان- هرسال با شروع فصول گرم سال شاهد سیل روز افزون طبیعت گردی و تورهایی از این قبیل هستیم، لذا این سیل علاقه‌مندان طبیعت و طبیعت‌گردی باعث بروز خسارت‌هایی به محیط اطراف و بروز حوادث تلخی برای افراد می‌شود، از این جهت لازم بوده قبل از شروع هرگونه فعالیتی اعم از طبیعت‌گردی در سطوح مختلف علوم مربوط به آن را فراگرفت تا دچار چالش و بحران‌ نشویم.

فصل‌های طبیعت‌گردی به عقیده کوهنوردان از دوفصل زمستان شامل ماه‌های مهر تا اواسط اردیبهشت و فصل گرم یا همان تابستان تشکیل شده است. دلیل این نام گذاری به دلیل ثبات آب‌وهوایی بوده به طوری که در فصول سرد سال هوا حالت پایداری نداشته و در هر لحظه‌ای می‌تواند گرمای دلپذیر یک ظهر پاییزی تبدیل به سخت ترین شرایط زمستان شود. اما از اواسط اردیبهشت‌ماه شرایط هوایی از ثبات نسبی برخوردار است.

طبیعت‌گردی همانند سایر علوم‌وفنون داری سطح‌هایی است. بسیاری از کوهنوردان حرفه‌ای در اقسام نقاط کشور و دنیا پایه کوهنوردی خود را طبیعت گردی می‌دانند هرچند این نوع تقسیم بندی درستی نیست زیرا بدون داشتن علوم پایه این رشته‌ ورزشی ممکن است و مخاطراتی را برای فرد به همراه داشته باشد اما طبیعت گردی ساده خانوادگی را نمی‌توان به درستی در تقسیم بندی‌ها جای داد اما درباره این‌مهم لازم است برخی از نکات را فراگیریم.

تعطیلات در کشورما به مثابه پنجره طلایی برای استراحت خانواده‌ها و افراد مختلف جامعه است از این جهت بسیاری از افراد این فرصت‌ها استفاده کرده و به دامان طبیعت روانه می‌شوند. بسیاری از این افراد مقاصد طبیعت گردی خود را از روی شبکه‌های مجازی انتخاب کرده که به واسطه همین تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی شاهد سیل عظیمی از افراد به مناطق بکر طبیعت بوده که این اتفاق ناخوش آیند باعث تخریبات بسیاری در طبیعت می‌شود.

در واقع بسیاری از افراد اهل فن معتقد هستند که در طبیعت بایستی فقط رد پای خود را به جای گذاشت اما شاهد آن هستیم که افراد ناآگاه به طبیعت خسارت‌های جبران ناپذیری وارد می‌کنند. به طور مثال متاسفانه شاهد بوده‌ایم در دیواره سنگ‌نوردی 13 متری که افراد کمی قادر هستند تا آن ارتفاع بالا بروند تابلویی مبنی بر اینکه ردپایی از خود بجا نگذاریم  نصب شده است.  از این جهت می‌توان دریافت در حوزه‌های تخریب طبیعت افراد اهل فن هم از این حیطه مستثنی نیستند.

در واقع بایستی در طبیعت الزاماتی انجام دهیم که خسارات وارده به کم‌ترین حد ممکن برسد هرچند ممکن است این نکات کامل‌ترین الزامات نباشد اما بازم همین نکات کوچک تاثیر بسیار مطلوبی بر طبیعت خواهد گذاشت، از این جهت می‌توان به چند نکته زیر اشاره کرد:

اولین نکته: هرگز زباله‌های خود را در طبیعت رها نکینم. همچنین زباله‌های تجدید پذیرکه بسیاری از افراد گمان بر این داشته که زباله‌های تجدید پذیر مانند پوست میوه‌ها و موراد دیگر پس از مدتی در طبیعت تجدید می‌شوند در طبیعت رها می‌کنند باتوجه به اینکه این گذاره درست است اما از طرفی زمان برای تجدید شدن این زباله‌ها بسیار زیاد بوده و همچنین چهره  طبیعت را زشت می‌کند از این جهت در مواقعی که به دامان طبیعت می‌رویم کیسه زباله‌ای همراه خود داشته باشیم که زباله‌های خود و اطراف خودمان را به نقاط دفع بهداشتی زباله منتقل کنیم.

دومین نکته: بسیاری از مناطق طبیعت بکر هستند. از این جهت بایستی در این مناطق حساسیت لازم را در نظر گرفت به این معنا که اگر برای دیدن این مناطق می‌ریم سعی کنیم تا حد امکان زمان کمی را آن‌جا سپری کنیم زیرا هر قدم که انسان بر می‌دارد خاک متراکم می‌شود در نتیجه تراکم بیش از حد خاک باعث شده گیاه به سختی رشد کند. در نتیجه لازم است در مناطق بکر و دست نخورده‌ نسبت به طبیعت حساست بالایی داشته باشیم.

سومین نکته: آشپزی کردن بر روی آتش یکی از لذت‌ها سپری کردن اوقات در طبیعت است اما همین لذت چند ساعته باعث ازبین رفتن خاک و تخریب پوشش گیاهی و آتش سوزی‌های ناخواسته می‌شود. به عنوان مثال چند سال قبل قسمتی از یکی پارک‌های ملی خراسان رضوی به واسطه آشپزی با آتش، دچار حریق شد و  به کل در آتش سوخت؛ از این جهت اگر به طبیعت می‌روید حتی‌الامکان از روشن کردن آتش پرهیز کنید یا اگر به آتش نیاز داشتید؛ حتما بعد از استفاده آن را خاموش کنید تا از خسارات جبران ناپذیر جلوگیری به عمل آید.

چهارمین نکته: امروز با پیشرفت تکنولوژی شاهد به بازار آمدن گازهای مسافرتی بسیار کوچک و پرقدرت هستیم. قابلیت ویژه‌ای که این گازها داشته بسیار سبک بوده و همچنین قابلیت استفاده در تمامی شرایط آب‌وهوایی را دارد از این جهت اگر قصد طبیعت‌گردی یک یا چند روزه را دارید استفاده از این اجاق‌ها پیشنهاد می‌شود.

پنجمین نکته: از آنجایی که رودخانه‌ها تامین کننده عمده منابع مصرفی آبی ما هستند باید توجه داشت ورود هرگونه مواد خارجی اعم از شیمیایی، بازی و قلیایی در کیفیت آب تاثیرگذار است. از این جهت باید توجه ویژه به منابع آبی داشت چون حیات کشاورزی و تمامی چرخه‌های زیست محیطی به آب بستگی دارد.

ششمین نکته: متاسفانه تعداد معدودی از افراد، طبیعت را با دفترچه یادداشت روزانه خود اشتباه می‌گیرند‌ و نقش‌هایی را دردل طبیعت به جای می‌گذارند که چهره زشتی را برای آن به وجود می‌آورد. از این جهت بایستی با افرادی که چنین کار ناپسندی در طبیعت انجام می‌دهند برخورد کرد.

هفتمین نکته: همواره باید در باطن خود نسبت به طبیعت مسئولیت داشت به طوری که اگر فردی کارناشایسته‌ای در طبیعت انجام داد با آن فرد به طور محترمانه برخورد کنیم و یادآور شویم که مسائلی به ظاهر کوچک تاثیرات بسیاری در در زندگی ما خواهد داشت.

در واقع نکات گفته شده فقط گوشه‌ای از مسائلی است که بایستی در طبیعت رعایت کنیم. بسیاری از نکات دیگر وجود دارد که همه ما گوش و چشم‌هایمان از این نکات پُر است اما در زندگی خود این مسائل را نهادینه نکرده‌ایم. از این جهت باید همیشه توجه داشت که حیات ما وابسته به طبیعت است اگر به طبیعت کوچک ترین ضربه‌ای وارد شود شاید در همان ابتدا تاثیر خود را نشان ندهد اما قطعا در آینده نه‌چندان دور بر زندگی ما تاثیر گذار خواهد بود؛ از این‌رو بایستی برای طبیعت احترام ویژه‌ای قائل شویم.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/87010/درباره-طبیعت‌گردی
بستن   چاپ