پیام خراسان
مهر گزارش می دهد؛
امید به روستای «مَرَک» بازگشت/خروش دوباره آب در «چشمه میر»
سه شنبه 23 مرداد 1397 - 14:51:50
خبرگزاری مهر - خراسان جنوبی
پیام خراسان - بیرجند- قنات« چشمه میر» در روستای مرک که بر اثر سیل تخریب شده بود باهمت مردم و بسیج سازندگی جانی دوباره گرفت.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: تاریخ سه هزارساله قنوات در خراسان جنوبی نشان از این دارد که این حفره‌های زیرزمینی به عنوان شاهرگ حیاتی بسیاری از مناطق محسوب شده و آبادی روستاها به آن وابسته است. همچنین این رشته‌ها، نقشی بنیادین در توسعه کشاورزی و فعالیت‌های مربوط به آن داشته که اکنون با کمبود بارندگی‌ها به یغما برده شده و باید برای احیای آن‌ها چاره‌اندیشی کرد.
قنات روستای مرک از جمله قنات‌های ورثه ای در این روستا بوده که طی سالیان گذشته شیره جان خود را نثار روستاییان می‌کند تا زندگی‌شان بوی بهاری گیرد.
در پی بارندگی‌های سال جاری و روانه شدن آب از دامنه کوه‌ها، «چشمه میر» در لا به لای طغیان آب محوشده و آخرین بارقه‌امید روستاییان را به یغما برد. قریب به 40 روز مردم روستای مرک تنها سکوت قنات را شاهد بودند و از آن همه جوش و خروش آب، تنها چند قطره را به کام دام‌ها می‌کشاندند.
همت بالای مردم و همکاری مسئولان حیاتی دوباره به قنات خفته «چشمه میر» داد و تلاش شبانه‌روزی نیروهای مردمی روزنه‌های امید مرک را گشود.

40 روز برداشت آب نداشتیم
یکی از اهالی روستای مرک و سرپرست کار بازسازی قنات روستا در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: چشمه میر دارای 100 مالک است.
حسن مرکی با بیان اینکه این قنات در پی باران های سیل آسا تخریب شده است، اظهار کرد: به دنبال این سیل زدگی، آب چشمه قطع شد و امکان استفاده از آن وجود نداشت.
وی با بیان اینکه به مدت چهل روز آب این قنات قطع بود، گفت: تنها چند قطره آب در قنات می جوشید که مورد استفاده دام قرار می‌گرفت.
مرکی بیان کرد: خوشبختانه با همکاری مسئولان و مردم، اقدامات خوبی در بازسازی قنات اجرایی شده و امید دوباره به روستا بازگشته است.
خوشبختانه با همکاری مسئولان و مردم، اقدامات خوبی در بازسازی قنات اجرایی شده و امید دوباره به روستای «مرک» بازگشته است وی با بیان اینکه قطع چهل روزه آب، برای کشاورزان خسارت‌هایی به دنبال داشت، اظهار کرد: طی این مدت هیچ برداشتی از قنات نداشتیم.
سرپرست کار بازسازی قنات روستای مرک اظهار کرد: با اجرای پروژه میزان آب قنات هم افزایش‌یافته و کیفیت قنات مستحکم تر شده است.
مرکی کول گذاری قنات را از جمله اقدامت اجرایی دانست و گفت: در این پروژه 20 میلیون تومان از سوی کمک‌های مردمی اهالی روستا جمع‌آوری شده است.

بدون قنات هیچ نداشتیم
یکی دیگر از اهالی روستای مرک در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: چشمه میر تأمین‌کننده آب مورد استفاده دام‌ها و مزارع کشاورزی است.
محمد غلامی با بیان اینکه تخریب قنات بر اثر سیل، برای روستا رنج بزرگی بود، گفت: اگر بازسازی قنات انجام نمی‌شد، تمام منابع درآمدی روستاییان از بین می‌رفت.
وی با بیان اینکه مردم روستا برای بازسازی قنات از هیچ تلاشی دریغ نکرده‌اند، گفت: تاکنون 20 میلیون تومان برای اجرای این پروژه داده‌ایم.
غلامی افزود: آب یکی از مهم‌ترین نیاز روستاییان بوده که اگر نباشد، روستاییان به سمت شهرهای بزرگ و کوچک مهاجرت می‌کنند.
معیشت وابسته به کشاورزی
یکی دیر از اهالی روستای مرک در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: معیشت این روستا وابسته به کشاورزی و دامداری است.
رضا مرکی با بیان اینکه اگر آب نباشد، زندگی در روستا دشوار است، اظهار کرد: بسیاری از روستاهای خراسان جنوبی به دلیل نبود آب و خشکسالی تخلیه‌شده‌اند.
وی با اشاره به قنات چشمه میر بیان کرد: این قنات دارای 100 مالک بوده که به دنبال بارندگی‌ها، از بین رفت اما با تلاش مردم و همکاری مسئولان جانی دوباره گرفت.
مرکی بیان کرد: آب شرط اول و اصلی ماندگاری روستاییان بوده و اگر نباشد، زندگی در روستا هم از بین می روند.
احیای کامل «چشمه میر» تا یک ماه آینده
مدیر کشاورزی بسیج سازندگی خراسان جنوبی هم با اشاره به اجرای پروژه بازسازی قنات «چشمه میر» در مرک بیان کرد: این پروژه بسیار سنگین بود و هیچ پیمانکاری حاضر به اجرای آن نمی‌شد.
حسین یوسفی با بیان اینکه این پروژه تا مرحله اجرا چهار پیمانکار به خود دیده است، گفت: 85 درصد از اعتبار توسط جهاد کشاورزی و 15 درصد مالکین تأمین کرده‌اند.
وی با بیان اینکه آب قنات یکی از نیازهای ضروری اهالی مرک است، گفت: تا یک ماه آینده پروژه بازسازی قنات به اتمام می‌رسد.
مدیر کشاورزی بسیج سازندگی خراسان جنوبی بیان کرد: خوشبختانه مردم روستا همکاری بسیار خوبی برای اجرای پروژه داشتند که این امر روند اجرا را تسریع می‌کند.

احیای 400 رشته قنات در استان
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی هم در گفتگو با مهر با اشاره به قنات «چشمه میر» در مرک بیان کرد: با توجه به وضعیت قنات در سیل خوردگی، نیازمند اقداماتی فوری برای بازسازی بودیم.
مهدی هنری با بیان اینکه برای اجرای این پروژه 100 میلیون تومان اعتبار برآورد شده است، گفت: تاکنون 20 میلیون تومان از سوی مردم روستا و 30 میلیون تومان از سوی کمک‌های مسئولان تأمین شده است.
تاکنون بیش از 12 میلیارد تومان برای احیای 400 رشته قنات در خراسان جنوبی هزینه شده است وی از پیشرفت 70 درصدی طرح خبر داد و افزود: امید است تا یک ماه آینده اجرای پروژه به اتمام برسد.
هنری با بیان اینکه از سال 90، موضوع آب اولویت پروژه‌های بسیج سازندگی قرار گرفته است، اظهار کرد: تاکنون بیش از 12 میلیارد تومان برای احیای قنوات هزینه شده است.
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی بیان کرد: با این اعتبار 400 رشته قنات در سطح استان احیا شده است.
وی با بیان اینکه دو میلیارد تومان در زمینه استخر ذخیره آب هزینه شده است، افزود: آب و اجرای پروژه‌های مربوط به آن همواره از اولویت‌های بسیج سازندگی خواهد بود.
هنری ادامه داد: طی سال جدید نیز قراردادی در زمینه اجرای پروژه‌های مربوط به آب با سپاه منعقد می‌شود.
بدون شک اجرای پروژه‌هایی وابسته به آب، مانند احیای قنات نقش موثری در رونق روستاها و منابع درآمدی آن‌ها دارد و گام برداشتن در این عرصه بسیار ارزنده است.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/87491/امید-به-روستای-«مَرَک»-بازگشت-خروش-دوباره-آب-در-«چشمه-میر»
بستن   چاپ