پیام خراسان
عدم نیازسنجی در ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی
شنبه 27 مرداد 1397 - 10:07:25 AM
ایسنا
پیام خراسان- علی‌اکبر کمالی پیرامون وضعیت اقامتگاه‌های بوم‌گردی اظهار کرد: درمورد اقامتگاه‌های بوم‌گردی نیازسنجی صورت نمی‌گیرد. به طور مثال، گاه مشاهده می‌کنیم که در یک روستای کوچک چندین اقامتگاه وجود دارد، در حالی که در یک شهرستان بزرگ تنها یک اقامتگاه موجود است. در نهایت، برخی از این اقامتگاه‌ها پذیرش‌هایی دارند که در شان بوم‌گردی نبوده و این نیز یکی از معضلات کار است.

وی افزود: کارشناس بوم‌گردی میراث با ما همکاری خوبی داشته و کاربلد هستند؛ از طرفی متاسفانه مسئولین میراث در شهرستان مشهد هنوز اقامتگاه ما را ندیده و مکان آن را نمی‌شناسند. درمورد استقبال و مراجعه نیز باید گفت که وضعیت استقبال از اقامتگاه در سال گذشته نسبت به حال بهتر بود که احساس می‌کنم این مسئله به دلیل به‌هم‌ریختگی وضعیت اقتصادی است.

این مسئول اقامتگاه بوم‌گردی در مشهد پیرامون سرمایه‌گذاری در این حوزه عنوان کرد: افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در این حوزه را دارند، در واقع باید به عنوان شغلی مکمل و نه شغل اصلی به آن نگاه کنند و از طرفی اگر کسی عشق و علاقه به این کار ندارد، نمی‌تواند وارد این حوزه شود. به نوعی می‌توان گفت هیچ توجیه اقتصادی با شرایط فعلی برای آن وجود ندارد. با این وجود، به این کار علاقه‌مند، به آینده آن امیدوارم و آن را ادامه خواهم داد. اما اگر کسی به عنوان یک کار درآمدی به این قضیه نگاه کند، حداقل در شرایط موجود هیچ توجیهی برای آن نیست.

وی در خصوص خدمات ارائه در اقامتگاه بوم‌گردی خود بیان کرد: به تایید مراجعین و مسئولین میراث، بهترین خدمات را ارائه می‌دهیم؛ فضایی کاملا سنتی، بهداشتی و در شان میهمان فراهم کرده‌ایم. از دیگر خدمات، علاوه‌بر غذای سنتی با قیمت مناسب، خدمات طبیعت‌گردی، کوه‌نوردی، غارنوردی، باغات، آبشار، موزه‌، آب‌انبار، بازی‌های بومی و محلی و غیره است. همچنین، مناطقی در این روستا و روستاهای همسایه وجود دارد که خانواده‌ها و میهمانان، بنابر شرایط خود از این امکانات استفاده می‌کنند.

کمالی درمورد اقدامات صورت‌گرفته برای توسعه فعالیت‌های خود گفت: از اقداماتی که در حال انجام آن هستیم، راه‌اندازی اقامتگاه عشایری است که البته در حال حاضر، در شرق کشور اقامتگاه عشایری مجوزدار نداریم و ما استارت اولین اقامتگاه عشایری شرق کشور را زدیم که در شرف بهره‌برداری و تجهیز است. در بحث تبلیغات نیز، بیشتر از طریق فضای مجازی و سایت‌های مختلف این اقدام را انجام می‌دهیم.

وی در پاسخ به سوالی پیرامون میزان حمایت میراث فرهنگی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی اظهار کرد: متاسفانه با وجود یک‌سال‌ونیم از گذشت فعالیت این اقامتگاه و این که تنها اقامتگاه بوم‌گردی شهرستان مشهد هستیم، حتی اجازه نصب تابلو در جاده به ما داده نشده است و حمایت صورت نگرفته و تسهیلاتی ارائه نمی‌شود.

مدیر این اقامتگاه بوم‌گردی در مشهد تصریح کرد: از سوی دیگر، متاسفانه اکثر پرسنل میراث، به طور دقیق درمورد چیستی بوم‌گردی توجیه نیستند؛ البته ایرادی به سخت‌گیری مجوز نمی‌گیرم؛ به این دلیل که بوم‌گردی تعریف خاصی دارد و هر بنا و فضایی نمی‌تواند یک اقامتگاه بوم‌گردی شود و ایرادی که می‌بینم آن است که در برخی موارد به کسانی مجوز داده می‌شود که به واقع بوم‌گردی انجام نمی‌دهند و کار ما هم دچار مشکل می‌شود.

کمالی اضافه کرد: معضلات و مشکلاتی بر سر راه اقامتگاه‌های بوم‌گردی وجود دارد که متاسفانه از سوی دیگر ادارات هم همکاری صورت نمی‌گیرد. پیشنهاد می‌دهم به کسانی که مجوز اقامت‌گاه داده می‌شود، حداقل یک‌سری آموزش‌ها ارائه شود تا بدانند بوم‌گردی به واقع به چه معناست و همان‌طور که گفته شد، حتی برخی مسئولین میراث نیز تعریف آن را نمی‌دانند و برخی موارد به هر فرد و هر شرایطی مجوز می‌دهند؛ در حالی که مسائل و نکاتی که یک اقامتگاه بوم‌گردی دارد، باید رعایت شود و به صرف اعلام آمار راه‌اندازی اقامتگاه، اقدام به صدور مجوز نکنند. از طرفی نیازسنجی نیز از مسائل حائز اهمیت است که به آن اشاره شد. 

وی در خصوص معرفی و اطلاع‌رسانی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی به مردم بیان کرد: همچنین، معرفی اقامتگاه‌ها و حمایت از طرف میراث برای شناساندن این اقامتگاه‌ها صورت گیرد. متاسفانه مردم با این مکان‌ها آشنایی ندارند و نمی‌دانند اقامتگاه‌ بوم‌گردی چیست و هدف آن چگونه است. بنابراین، از یک سو، آموزش لازم به مدیران و پرسنل اقامتگاه‌ها و از سوی دیگر، اطلاع‌رسانی و معرفی چنین فضاهایی به جامعه اهمیت دارد.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/88117/عدم-نیازسنجی-در-ایجاد-اقامتگاه‌های-بوم‌گردی
بستن   چاپ