پیام خراسان

آخرين مطالب

/کتاب و کتاب‌خوانی/

سلمان ساکت: توجه به کتاب هیچ‌گاه جنبه اقتصادی صرف نداشته است فرهنگي

  بزرگنمايي:

خراسان آنلاین - دکتر سلمان ساکت گفت: توجه به کتاب هیچ‌گاه جنبه اقتصادی صرف نداشته و در طول دوران تمدن اسلامی، مخاطبان کتاب همواره نیازمند حمایت حکومت‌ها بوده‌اند.
به گزارش خبرنگار ایسنا- منطقه خراسان، این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد که در جریان میزگرد ایسنا با موضوع کتاب و کتاب‌خوانی در محل کتاب‌فروشی جهاددانشگاهی سخن می‌گفت در ادامه اظهار کرد: اهمیت و تعداد کتاب در دوره‌های اولیه تمدن اسلامی به نحوی است که عده‌ای از دانشمندان به این فکر می‌افتند که کتاب‌شناسی‌های تخصصی را به رشته تحریر دربیاورند که تا به امروز نیز موجود است.
وی خاطرنشان کرد: در این دوران نسخه‌برداری کتب در کتاب‌فروشی‌ها انجام می‌شود که این موضوع نشان از رونق کتاب در جامعه ایران دارد.
ساکت عنوان کرد: توجه به کتاب در قرون اولیه اسلامی آن‌چنان جنبه اقتصادی نداشته و مخاطب این حوزه گروه خاصی بوده‌اند که نیازمند حمایت بوده اند.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: در این دوره بین حکومت‌ها رقابت سالمی برای حمایت از دانشمندان شکل گرفته بوده و این حاکمان احساس می‌کرده‌اند حضور دانشمندان، کتاب‌خانه بزرگ و نسخه‌برداران بیشتر، یکی از جنبه‌های قدرت به شمار می‌رود که البته این موضوع الزاما به معنی درک خود حاکم نیست، بلکه وزرا و خردمندانی در اطراف آنان بوده‌اند که آنان را به این مسیر سوق می‌داده‌اند. 
وی با بیان اینکه همواره علوم بنیادین نیازمند حمایت حکومتی هستند، گفت: این کتب مرجع، همواره با حمایت دولت‌ها نوشته و نسخه‌برداری شده‌اند زیرا نوشتن و تدوین هرکدام از آن‌ها نیازمند امکانات زیادی بوده که از حوزه توانایی یک فرد خارج است.
تضارب آرا یکی از عوامل رشد توجه به کتاب بوده است
ساکت اظهار کرد: بسیاری از کتب ارزشمند ما در دوره‌ای نوشته شده است که تضاد و تقابل بین گروه‌های مختلف فکری اوج گرفته بوده است؛ مثلا خواجه نظام الملک برای مقابله با اسماعیلیه به این نتیجه می‌رسد که باید مدارسی را تاسیس کند که از طریق آن از نظر فکری هم علاوه بر وجه نظامی با اسماعیلیه مبارزه کند، کاری که با پاسخ متقابل اسماعیلیه روبرو می‌شود و رسائل و کتب فراوانی در پاسخ به این حرکت نوشته می‌شود. 
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: از موارد فوق به این نتیجه می‌رسیم که اگرچه حمایت نقش مهمی در جریانات فرهنگی دارد، اما تضاد و تضارب آرا نیز در این بین عامل محرک مهمی به شمار می‌رود. 
راز ماندگاری کتب تاثیرگذار در ادوار مختلف چیست؟
وی تصریح کرد: ما اگر در طول تاریخ از استثنائات بگذریم اکثر کتاب‌های موفق کتاب‌هایی بوده اند که تقاضا برای آن‌ها بیشتر وجود داشته است و در نتیجه بیشتر نسخه‌برداری شده و در حوادث مختلف از بین نرفته و باقی مانده‌اند. 
ساکت افزود: پشتوانه فرهنگی قوی، دیگر عامل ماندگاری کتاب‌های تاثیرگذار است، به عنوان مثال کتاب‌ کلیله و دمنه ریشه در تاریخ و فرهنگ اقوام مختلف دارد که به آن دوام و قوام زیادی داده است.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد گفت: یکی دیگر از رازهای ماندگاری آثار بزرگ این است که آن‌ها دارای پیام جهانی هستند و متاسفانه ما امروز پیام جهانی نداریم و البته چرایی این موضوع خود به تنهایی قابل تحلیل و بررسی مجزا است. 
وی عنوان کرد: اگر نقد و بررسی در حوزه کتاب جدی‌تر شود قطعا سره و ناسره از یکدیگر جدا و شرایط برای بهبود وضعیت این حوزه فراهم می‌شود.
ساکت ادامه داد: اگر ما بتوانیم لذت کتاب‌خواندن را به کودکان بچشانیم قطعا خود آن‌ها این مسیر را ادامه خواهند داد و مشکلات بعدی را حل می‌کنند.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: فرد کتاب‌خوانی که لذت خواندن یک کتاب خوب را برده وقتی کتاب نامناسبی بخواند دیگر آن کتاب را کنار می‌گذارد و نمی‌‌خواند؛ ولی در حوزه کتاب‌های تخصصی به نطر می‌رسد جنبه‌های انحرافی وجود دارد، زیرا این کتاب‌ها اگر کیفیت لازم را نداشته باشد، افراد را کوته بین می‌کند که این مشکل در حوزه عمومی خطر ناک‌تر است.
وی افزود: کتاب‌هایی بدون پشتوانه دقیق علمی بر اساس سلسله خرافات یا با استفاده از منابع نامعتبر تدوین می‌شود و تفکرات غلط را در جامعه ترویج می‌دهد و وقتی به تیراژ برخی از آن‌ها توجه می‌کنیم متوجه می‌شویم که شانه به شانه کتب اصلی دینی ما در حال چاپ و انتشار هستند که این موضوع مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. 
ساکت گفت: اگر کتابی با مشکلات ذکر شده در جامعه ما به چاپ بالا می‌رسد به خاطر خود ماست؛ یعنی مشکلی در جامعه وجود دارد که این کتاب رشد کرده؛ تیراژ بالای این کتاب‌ها عمق این امر را نشان می‌دهد؛ بنابراین درعین این‌که نگران کننده است، نشانه خوبی است که به کمک آن می‌توانیم آسیب‌ شناسی کنیم زیرا کتاب شرایط جامعه را به ما معرفی می‌کند بنابراین اگر جلوی آن رابگیریم خود را از اثرهایی محروم کرده‌ایم که جامعه را به ما می‌شناسانند.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد افزود: خود بنده در خانه‌ای رشد کردم که تمام اتاق‌های آن سراسر کتاب بود و پدرم هر روز با مجموعه‌ای از کتاب‌ها به خانه می‌آمد و تا پاسی از شب با این کتاب‌ها مشغول بود و این موضوع ما را با کتاب مانوس می‌کرد.
وی با اشاره به نقش مهم کتاب‌فروشی‌های جهاددانشگاهی در زمینه کتاب و فرهنگ کتاب‌خوانی در مشهد خاطرنشان کرد: جهاددانشگاهی می‌تواند به برخی از شاگردان به خصوص شاگردان خوب و علاقه مند اساتید تخفیف ویژه‌ای بدهد تا انگیزه‌ای باشد برای ارتباط بیشتر بین دانشجویان با کتاب‌فروشی‌های جهاددانشگاهی.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/28970/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین تصمیم دولت درباره افزایش تعطیلی آخر هفته

یک بار برای همیشه تفاوت گرگ، شغال و روباه را با رسم شکل یاد بگیرید

یوسفی: بار روانی منفی برای الفتی ایجاد نکنیم/ کسب مدال المپیک دور از دسترس نیست

رتقای سرانه مطالعه از مهم‌ترین راهکار‌های کاهش آسیب‌های اجتماعی

آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود

خراسان رضوی همیشه در آموزش اوتیسم پیشگام بوده است

20 اردیبهشت‌ماه آخرین‌ مهلت تبدیل پروانه کسب فیزیکی به الکترونیکی

افشای راز هوتن شکیبا برای صداسازی بچه؛ روش عجیب ایرج طهماسب در کار (فیلم)

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

خدمت‌رسانی گردان نانوایان خانوک کرمان با همراهی گروه‌های خادم یاران از 8 استان کشور در دهه کرامت

برگزاری جشن بزرگ کارگران در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد

پرواز مشهد مقدس از فرودگاه اردبیل دایر شد

خودنمایی بخشی از جنگل‌های بلوط زاگرس در روستای مله پنجاب + فیلم

کامیون‌های حامل بار اضافه در مسیر خلخال - پونل توقیف شدند

امضای تفاهم نامه همکاری حوزه هنری و اداره کل تعاون خراسان رضوی

الزامات و برنامه زمانبندی تشکیل مرکز ملی داده‌های زیارت بررسی شد

ماجرای گروگانگیری خونبار!

بیش از 38 کشور هدف بازار صادراتی تولیدات خراسان شمالی هستند

ببینید | راز لبخند سردار حاجی‌زاده در نماز عید فطر

مسعود رجوی با پادرمیانی چه کسی از اعدام فرار کرد؟

افزایش موارد حیوان‌ گزیدگی در تربت حیدریه

اجرای 285 عنوان برنامه در دهه کرامت در استان

پیش بینی بارش‌های سیل آسا در 21 استان/ هشدار زرد صادر شد

شدت بارش‌ها همچنان ادامه دارند

هشدار بارش شدید باران در 21 استان

تبلیغات دور دوم انتخابات مجلس در بیرجند از سیزدهم اردیبهشت آغاز می‌شود

نخستین رشته تخصصی دندانپزشکی در بیرجند مجوز گرفت

توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری

فعالیت برخط سامانه اجاره بها در مشهد

حمل ریلی شمش از فولاد پاسارگاد به بلغارستان برای نخستین بار در راه آهن فارس

ساخت و افتتاح 27 مدرسه طی 6 ماه در منطقه تبادکان مشهد

فرهاد قائمیان: رشد کمی و کیفی خاصی را در بخش های مختلف جشنواره امام رضا(ع) شاهدیم/ اعطای جایزه ویژه «غزه» برای نخستین بار

فیلم| تنور رئیس اتحادیه نانوایان مشهد سرد شد!

اکران فیلم سینمایی «مست عشق» در 6 سینمای مشهد از فردا 5 اردیبهشت 1403

چهارمین قطار مسافربری قم به مشهد راه‌اندازی شد

تعزیرات خراسان شمالی به هفت‌هزار و 145 پرونده رسیدگی کرد

رکود ساخت‌و‌ساز در خراسان شمالی

امامزاده‌ای که زیارتش مانند زیارت سیدالشهدا (ع) است

اولویت‌های پیشنهادی مجلس برای شکوفایی اقتصادی کشور منتشر شد

رونمایی از کتاب «به توان هایتک» در دانشگاه فردوسی مشهد

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

هشدار باران شدید در 21 استان کشور

2 هزار و 300 قطعه زمین در خراسان جنوبی آماده واگذاری است

شناسایی و دستگیری سارقان قطعات خودرو در مشهد

2300 قطعه زمین ویژه‌ طرح جوانی جمعیت در بیرجند آماده واگذاری است

هشدار سیل صادر شد ؛ وضعیت بارش این 21 استان تا پنجشنبه 6 اردیبهشت

مجتمع کُک طبس با حداکثر ظرفیت تولید به فعالیت خود ادامه دهد

هشدار سیل صادر شد؛ وضعیت بارش این 21 استان تا پنجشنبه 6 اردیبهشت

دیدار 64 نفر از کارگران خراسان رضوی با رهبر انقلاب اسلامی

حدود 2 هزار زائر از آذربایجان‌غربی به حج تمتع مشرف می‌شوند