پیام خراسان

آخرين مطالب

کرم‌هایی که حادثه چرنوبیل حریفشان نشد! علمي

کرم‌هایی که حادثه چرنوبیل حریفشان نشد!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - گروهی از پژوهشگران آمریکایی به بررسی کرم‌های لوله‌ای پرداخته‌اند که ژنوم آنها پس از حادثه نیروگاه هسته‌ای «چرنوبیل» آسیب ندیده است و تشعشعات را تحمل کرده‌اند.

فاجعه سال 1986 در نیروگاه هسته‌ای «چرنوبیل»(Chernobyl)، منطقه اطراف آن را به پرتوزاترین منطقه روی زمین تبدیل کرد. این منطقه از انسان‌ها تخلیه شد اما بسیاری از گیاهان و حیوانات با وجود انتشار سطوح بالای تشعشعات که تقریبا چهار دهه پس از انفجار همچنان ادامه دارد، در آنجا زندگی می‌کنند.
به نقل از فیز، پژوهش جدیدی که به سرپرستی پژوهشگران «دانشگاه نیویورک»(NYU) انجام شده، نشان می‌دهد که قرار گرفتن در معرض تشعشعات مزمن ساطع‌شده از چرنوبیل، به ژنوم کرم‌های میکروسکوپی ساکن در آن آسیبی نرسانده است. این بدان معنا نیست که منطقه امن است اما نشان می‌دهد که این کرم‌ها فوق‌العاده انعطاف‌پذیر هستند.
پژوهشگران در سال‌های اخیر دریافته‌اند که برخی از حیوانات ساکن در منطقه ممنوعه چرنوبیل، از نظر فیزیکی و ژنتیکی با همتایان خود در مناطق دیگر متفاوت هستند و این امر، پرسش‌هایی را در مورد تأثیر تشعشعات مزمن روی DNA ایجاد می‌کند.
«سوفیا تینتوری»(Sophia Tintori) دانشیار بخش زیست‌شناسی دانشگاه نیویورک و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: چرنوبیل یک تراژدی در مقیاس غیر قابل درک بود اما ما هنوز درک خوبی را از تأثیرات این فاجعه بر جمعیت محلی نداریم.
تینتوری و همکارانش، کرم‌های لوله‌ای کوچک موسوم به «نماتد»(Nematode) را مورد بررسی قرار دادند که ژنوم ساده و تولید مثل سریع دارند. این ویژگی‌ها، نماتدها را به یک نمونه سودمند برای درک پدیده‌های بیولوژیکی اساسی تبدیل می‌کنند.
«متیو راکمن»(Matthew Rockman) استاد زیست‌شناسی دانشگاه نیویورک و پژوهشگر ارشد این پروژه گفت: این کرم‌ها همه جا زندگی می‌کنند و تولید مثل سریعی دارند. بنابراین در حالی که یک مهره‌دار معمولی هنوز در حال آماده شدن است، ده‌ها نسل از نماتد تکامل می‌یابند.
تینتوری و راکمن در سال 2019 با همکاری دانشمندان اوکراینی و همکاران آمریکایی خود از جمله «تیموتی موسو»(Timothy Mousseau) زیست‌شناس «دانشگاه کارولینای جنوبی»(USC) که اثر تشعشعات ناشی از فاجعه‌های چورنوبیل و فوکوشیما را مطالعه می‌کند، از چرنوبیل بازدید کردند تا ببینند آیا تشعشعات مزمن، تأثیر قابل‌توجهی را روی کرم‌های منطقه داشته‌اند یا خیر.
آنها کرم‌ها را از نمونه‌های خاک، میوه‌های پوسیده و سایر مواد آلی جمع‌آوری کردند. کرم‌ها از مکان‌هایی در سراسر منطقه با مقادیر متفاوت تشعشع جمع‌آوری شدند. پژوهشگران در آزمایشگاه دانشگاه نیویورک به مطالعه کردن کرم‌ها ادامه دادند که بخشی از آن شامل انجماد کرم‌ها بود.
راکمن گفت: ما می‌توانیم کرم‌ها را در حالت انجماد نگه داریم و بعدا برای مطالعه، آنها را از حالت انجماد درآوریم. این بدان معناست که می‌توانیم تکامل را در آزمایشگاه متوقف کنیم. این کار درباره بیشتر مدل‌های حیوانی غیرممکن است و زمانی بسیار ارزشمند می‌شود که بخواهیم حیواناتی را مقایسه کنیم که تاریخ‌های تکاملی متفاوتی را تجربه کرده‌اند.
پژوهشگران تحلیل خود را روی 15 نماتد از گونه «Oscheius tipulae» متمرکز کردند که در پژوهش‌های ژنتیکی و تکاملی استفاده می‌شوند. آنها توالی ژنوم این 15 کرم جمع‌آوری‌شده از چرنوبیل را با ژنوم پنج کرم همتای آنها مقایسه کردند که از سایر نقاط جهان جمع‌آوری ‌شده بودند.
پژوهشگران با شگفتی دریافتند که با وجود به کار بردن چندین تحلیل متفاوت نمی‌توانند نشانه‌ای را از آسیب تشعشع روی ژنوم کرم‌های چرنوبیل تشخیص دهند.
تینتوری خاطرنشان کرد: این بدان معنا نیست که چرنوبیل بی‌خطر است، بلکه به احتمال زیاد بدین معناست که نماتدها حیوانات واقعا انعطاف‌پذیری هستند و می‌توانند در شرایط سخت مقاومت کنند. همچنین، ما نمی‌دانیم که هر یک از کرم‌های جمع‌آوری‌شده چقدر در این منطقه بوده‌اند. بنابراین، ما نمی‌توانیم دقیقا مطمئن باشیم که هر کرم و اجدادش در چهار دهه گذشته چه سطحی از تشعشع را دریافت کرده‌اند.
پژوهشگران با توجه به این که آیا فقدان امضای ژنتیکی به دلیل وجود قابلیت محافظت یا ترمیم DNA در کرم‌های ساکن چرنوبیل است یا خیر، یک سیستم را برای مقایسه سرعت رشد جمعیت کرم‌ها طراحی کردند و آن را برای سنجش میزان حساسیت فرزندان هر یک از کرم‌ها نسبت به انواع گوناگون آسیب DNA به کار بردند.
اگرچه میزان تحمل کرم‌ها با یکدیگر متفاوت بود اما این تفاوت‌ها با سطوح تشعشع در محل جمع‌آوری آنها مطابقت نداشتند. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهند که کرم‌های چرنوبیل لزوما در برابر تشعشعات تحمل بیشتری ندارند و رادیواکتیو آنها را مجبور به تکامل نکرده است.
نتایج این پژوهش، سرنخ‌هایی را در مورد این موضوع ارائه می‌دهد که چگونه ترمیم DNA می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. با وجود سادگی ژنتیکی نماتدهای Oscheius tipulae، این پژوهش می‌تواند به درک بهتر تغییرات طبیعی در انسان کمک کند.
تینتوری گفت: اکنون که می‌دانیم کدام سویه‌های Oscheius tipulae نسبت به آسیب DNA حساس‌تر یا متحمل‌تر هستند، می‌توانیم از آنها برای بررسی این موضوع استفاده کنیم که چرا برخی افراد بیشتر از دیگران تحت تاثیر مواد سرطان‌زا قرار می‌گیرند.
این که چگونه اعضای یک گونه نسبت به آسیب DNA واکنش نشان می‌دهند، برای پژوهشگران حوزه سرطان مهم است؛ به ویژه پژوهشگرانی که می‌خواهند بدانند چرا برخی از انسان‌ها به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به سرطان هستند.
تینتوری اضافه کرد: فکر کردن در مورد این که انسان‌ها چگونه واکنش متفاوتی را به عوامل آسیب‌رسان DNA در محیط نشان می‌دهند، به ما کمک می‌کند تا درک روشنی را از عوامل خطر داشته باشیم.
این پژوهش در مجله «PNAS» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/651263/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجدید میثاق مسئولان حوزه حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (قدس سره)

ضرورت برخورد جدی دستگاه قضا با عاملان آتش‌سوزی عمدی جنگل‌ها

ثبت 500 فقره تصادف در شبانه‌روز گذشته در مشهد

1066 ختم قرآن به نیت شهدای قوچان انجام خواهد شد

دستبرد آرایشگر سیار به طلاهای بانوان مشهدی!

جان باختن کارگر سبزواری سقوط‌کرده در چاله آسانسور

سارق حرفه‌ای موبایل در بجنورد دستگیر شد

پیش بینی بورس سه شنبه 18 اردیبهشت 1403

روستای تاریخی و کویری اصفهک، در راه جهانی شدن

کشف دومین منزل دپوی زباله در بجنورد + فیلم

فیلم| فرود پرندگان مهاجر در گرمه خراسان

بازیگر «نون خ»: چند بار تا مرز خفگی رفتم

استادان و معلمان باید در مسیر تحقق جامعه دانش‌بنیان اهتمام ورزند

استادان و معلمان باید برای تحقق جامعه دانش‌بنیان اهتمام ورزند

هفت دهنه پل در خراسان شمالی تکمیل شد

نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را

چاپ کتاب عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی

کتاب پژوهشی «تبلیغ دینی در مسجد؛ رویکردی آسیب‌شناسانه»

اقدام باورنکردنی وزارت بهداشت درباره داروخانه ها

قیمت عجیب اجاره اتاق های مجردی

افزایش «حق مسکن» کارگران منتفی است

فرمانده کل سپاه پیام صادر کرد

محورها و ابنیه فنی خسارت‌دیده از سیل خراسان جنوبی ترمیم شد

هشدار هواشناسی برای بارش‌های رگباری و کاهش دما در خراسان رضوی

جزئیات اعزام زائران خراسان رضوی به عمره مفرده و حج تمتع 1403

طرح محلات ارتقادهنده سلامت در خراسان جنوبی اجرا می‌شود

برنامه‌های کانون در سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران اعلام شد

چاپ کتاب عضو هیئت علمی واحد یادگار امام در انتشارات علمی و دانشگاهی

قیمت مرغ و شترمرغ زنده گوشتی چقدر است؟

5.6 میلیارد دلار ارز برای واردات تامین شد

تکمیل 2 بیمارستان در خراسان جنوبی

ایجاد 320 فرصت شغلی با راه‌اندازی کارخانه فرآوری مس در خوسف

بهره‌برداری از 11 واحد تولیدی با سرمایه خارجی در خراسان رضوی

پیگیری مطالبه اهالی بخش ناغان از نابودی درختان بلوط بر اثر آفت برگ خوار

رییس جدید اداره تبلیغات اسلامی شهرستان مشهد معارفه شد

چین با بذرهای فضایی کشاورزی می‌کند!

داستانی عرفانی با چاشنی فانتزی

حضور مرکز گسترش با 22 کتاب در نمایشگاه کتاب تهران

طنین «آواز آن پرنده آتشین» در نمایشگاه کتاب

رونمایی «دیپلماسی اقتصادی و برندسازی ملی» در نمایشگاه کتاب

اجرای پویش ملی اهدای اسناد و منابع کهن

پایگاه بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران در دسترس قرار گرفت

روایت زندگی محمد دبیر سیاقی در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

دهه «رکود، عبرت، تجربه»؛ رشد 1000 درصدی نقدینگی و «بلای تورم»

کشف 385 کیلو تریاک از 3 خودرو در قاینات

قدردانی ائمه‌جمعه استان خراسان جنوبی از پلیس برای اجرای موفق طرح نور

123 مادر باردار در خراسان جنوبی از سقط جنین منصرف شدند

علت خودکشی بلاگر معروف مشهدی چه بود؟/ سقوط از طبقه هفتم

متهم به جعل مهر ادارات در مشهد دستگیر شد

بهره‌مندی 580 خانوار روستایی خراسان جنوبی از اینترنت پرسرعت