پیام خراسان

آخرين مطالب

شکوه 133 ساله تدریس در بیرجند فرهنگي

شکوه 133 ساله تدریس در بیرجند
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - در سراسر خراسان جنوبی، تاریخی کهن نهفته است که در دل خود جاذبه‌های شگفت‌انگیز زیادی دارد، یکی از این جاذبه‌ها بنای تاریخی مدرسه شوکتیه بیرجند است که با گذشت هر سال از عمر این بنا به شکوه و جذابیتش اضافه می‌شود.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌جنوبی، در انتهای خیابان شهید منتظری 3 شهر بیرجند و در مرکز بافت تاریخی این شهر شوکتی بنا شده است که یکی از مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین مراکز علمی کشور است و ریشه در عالم پروری این خطه دارد، معماری چهار فصل این بنا در منطقه کویری کشور که نیازی به تجهیزات گرمایشی و سرمایشی ندارد خود یکی از شگفتی‌های معماری دوران گذشته است.
مجموعه‌ای از ساختمان‌های به هم پیوسته با حیاتی در مرکز و حوض آب که اکنون پر شده است و به عنوان سکو در برنامه‌های مذهبی از آن استفاده می‌شود و دور تا دور حیات با آجر فرش تزئین شده است و دو درِ در ضلع جنوبی و غربی وجود دارد که به راحت‌ترین شکل ممکن دسترسی به ورود و خروج این بنای عظیم را میسر می‌سازد، در گنبد تالار شوکتیه یک کلاه فرنگی زیبا قرار دارد که به صورت رسمی بندی تزئین شده است.
این بنا توسط معماران زبده یزدی و به سبک معماری کویری چهار فصل ساخته شده و از ورودی مقرنس کاری شده گچی، دالان‌ها، هشتی‌ها، ایوان و شاه‌نشین تشکیل شده است و در بیرجند به عنوان یک نماد شناخته می‌شود.
سیداحمد برآبادی معاون توسعه مدیریت اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان جنوبی در توصیف این مدرسه به خبرنگار ایمنا می‌گوید: در مقدمه دیوان شیخ هادی هادوی که در سال 1314 نوشته شده، آمده است پدر شیخ هادی از علمای به‌نام منطقه بود که از اصفهان به بیرجند آمد و بعد از مدتی سکونت به عراق مهاجرت کرد و شیخ هادی در عراق به درجه اجتهاد رسید و قصد برگشت به تهران را داشت، اما آیت‌الله صدر رئیس حوزه علمیه نجف، نامه‌ای از شوکت‌الملک دریافت می‌کند که در آن عنوان می‌شود به دلیل نیاز منطقه قهستان به یک نفر عالم وارسته همچون شیخ هادی که از قبل هم در این منطقه بودند و همچنین مردمانی که مسیر هدایت درستی نداشتند و منطقه گرفتار اشرار بود، تقاضا می‌شود او را به بیرجند بفرستید و این‌گونه بود که نیاز منطقه قهستان به یک مکان علمی بیش از پیش احساس شد.
وی می‌افزاید: امیر اسماعیل‌خان یا شوکت‌الملک اول که در زمان ناصرالدین شاه حاکم بلامنازع منطقه مکران بلوچستان و قهستان بود و در عین ثروت و قدرت هیچ فرزندی نداشت تصمیم گرفت، یک سوم اموالش را وقف احکام شرع و مابقی را به برادر کوچک خود ابراهیم خان بدهد، پس از مرگش، ابراهیم خان حکومت قائنات را به دست می‌گیرد، اما با دسیسه‌های حسام‌الدوله به تهران فراخوانده می‌شود.
مدرسه‌ای به سبک دارالفنون در خراسان‌جنوبی معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی ادامه می‌دهد: در همان زمان که در تهران شروع به کار مدرسه دارالفنون بود، شرایطی فراهم می‌شود که ابراهیم خان به بیرجند برمی‌گردد و تصمیم می‌گیرد با یک سوم اموال وقفی برادرش در جهت توسعه فرهنگ و علم قدمی بردارد و با همراهی و مشورت دو نفر علمایی که در کنار ابراهیم خان بودند، تصمیم بر آن شد که مدرسه‌ای شبیه، هم‌تراز و به سبک دارالفنون تهران و رشدیه تبریز در بیرجند تأسیس شود.
برآبادی می‌گوید: بنای مدرسه شوکتیه به مدت چهار سال از سال 1308 تا 1313 هجری قمری تحت عنوان حسینیه شوکتیه توسط ابراهیم‌خان ساخته شد و در سال 1326 هجری قمری یا 1282 هجری خورشیدی به مدرسه تبدیل شد که در نوع خود سومین مدرسه در کشور بود که به شیوه نوین در آن تدریس می‌شد.
وی ادامه می‌دهد: در ابتدا با مخالفت برخی سران منطقه در آن تدریسی انجام نمی‌شد، اما شیخ هادی هادوی که به خوبی اوضاع اجتماعی مردم منطقه را می‌دانست با فرستادن تنها پسرش به این مدرسه در برابر همه ایستاد تا باعث بیداری و پیشرفت مردم شود، این اقدام به قدری مفید بود و در ذهن مردم تأثیر گذاشت که از آن پس از اکثر شهرهای منطقه و حتی زابل و زاهدان هم درخواست تأسیس این مدرسه را داشتند.

پیام خراسان

بنا به اطلاعات و اسنادی که در موزه اسناد ملی ایران است، گفته می‌شود میرزا محمدعلی خان منصف، حاجی محمد سید فرزان، حاج میرزا محمدحسین مهتدی، آقا شیخ علی‌اکبر ناصح، میرزا فضل الله خان ناصح، اسدالله خان ناصح، امیر توکل خان و آقا سید محمد شهرستانی از جمله معلمانی بودند که در این مدرسه خدمت کردند.
به گفته معاون اداره کل میراث‌فرهنگی و گردشگری خراسان‌جنوبی، مهم‌ترین آثار و پیامدهای ساختن این مدرسه ترویج علم و دانش بود به طوری که باعث از بین رفتن جهل و بهبود شرایط خانواده و رونق اقتصادی شد و حتی باعث پدید آمدن مفاخر علمی همچون دکتر گنجی (پدر علم جغرافیا)، دکتر معتمدنژاد (پدر علم ارتباطات)، دکتر جمال رضایی (نخستین تحصیل کرده در درس ادبیات)، دکتر رضوانی (نخستین تحصیل کرده در تاریخ ایران)، دکتر غلامحسین شکوهی (پدر علم تعلیم و تربیت)، دکتر مهدی بلالی مود (پدر علم سم‌شناسی ایران) شد
به گزارش ایمنا، این مکان که به ثبت ملی رسیده، اکنون به مکان گردشگری و مذهبی تبدیل شده است که همه ساله تمام مراسم‌ها و عزاداری‌های محرم و صفر در آن انجام می‌شود و از جایگاه ویژه‌ای در بین مردمان این خطه برخوردار است.
کد خبر 733304

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/652455/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت سلامت تنها پلنگ ایرانی باغ وحش مشهد

جزئیات ماجرای سرقت مرگبار با نوشیدنی سمی در مشهد

فوت سرنشین 60ساله پراید در تصادف با نیسان در جاده مایون به بلوار شاهنامه مشهد

آتش‌سوزی گسترده کارگاه مبل‌سازی در بجنورد

افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده

تالیف و تدوین 200 کتاب با موضوع ایثار و شهادت در کهگیلویه و بویراحمد

‏تداوم کاهش ‎تورم تولیدکننده در فروردین‌ 1403

آمار نگران‌کننده از وضعیت کارگران؛ بیش از 96 درصد قراردادهای کار موقت هستند!

میزان آلاینده ها در هوای مشهد افزایش یافت

مناسبت روز/ یکشنبه، 9 اردیبهشت‌ماه

برپایی نمایشگاه «در آستان بقیع»/ تصاویری از حرم‌های مطهر ائمه(ع) قبل و بعد از تخریب

کنایه سنگین یک استقلالی؛ رکورد پرسپولیس را در گینس ثبت کنید | سه بار کامبک خوردن کار هر تیمی نیست

مهلت انتخاب رشته دکتری برای بار دوم تمدید شد / جزییات

بخش زیادی از صادرات کیش درحوزه لجستیک وخدمات فنی، مهندسی و گردشگری است

سلمانی با 2 خانواده شهید و جانباز متوفی و 2 آزاده و جانباز دیدار کرد

دیدار استاندار بوشهر با خانواده «شهید والامقام عابدین بهفروز»

درگذشت مادر شهیدان والامقام «محمدرضایی» در شهر زاینده رود

کاپیتان تیم ملی فوتسال به آرزویش رسید

آیا بهبود یافتگان سرطان سینه بار دیگر به سرطان مبتلا می شوند؟

جلب مشارکت مردم جهت رونق اقتصادی کیش

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: جهاد در بنیاد شهید و امور ایثارگران باید احیا شود

فرصت استثنایی کمیسیون رایگان در تپسی برای تمام سفیران!

اجرای 42 طرح راهسازی روستایی خراسان شمالی

نگاهی به طبیعت پارک ملی ساریگل از لنز دوربین شهروند خبرنگار

درخواست کریمی قدوسی از دولت افغانستان برای بررسی رگ و ریشه اش /سخنگوی سپاه ادعای جنجالی را تکذیب کرد /گاف تاریخی نماینده مشهد چه بود؟

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

پدر شهیدان والامقام «بابایی ملکشاه» از مازندران آسمانی شد

چالشی به نام بلاتکلیفی جاده سلامت در بجنورد

(تصاویر) فرونشست زمین در مشهد

پلمب سالن زیبایی گران‌فروش در بولوار وکیل‌آباد مشهد

همه ادارات شهرستان دشتی باید کتابخانه داشته باشند

افتتاح طرح‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌ها دارد

چند طرح درمانی در خراسان شمالی افتتاح شد

جایابی بیمارستان مادر و کودک خراسان شمالی اشتباه است

120 ورزشکار حرفه‌ای در رشته تیراندازی با کمان خراسان جنوبی فعالیت دارند

بلاتکلیفی 600 متقاضی اهل خوسف برای واگذاری زمین

آمادگی شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف برای برگزاری مرحله دوم انتخابات

استخراج سالیانه 30 هزار تن ماده معدنی منیزیت در شهرستان سربیشه

آغاز ضبط مناظره ی نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات در حوزه انتخابیه بیرجند، درمیان و خوسف

آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران (فیلم)

اعزام زائران کرمانی به سرزمین وحی پس از 9سال + تصاویر

جذب 5 قاضی و 24 کارمند در دادگستری فلاورجان

مرگ مشکوک قاضی دادگستری در آمل

یک قاضی در شمال غربی پاکستان ربوده شد

افشای راز قتل همسر و فرزند با آتش افروزی

حریق گالن‌های قیر در پشت بام یک ساختمان در حال ساخت

حریق در پشت بام یک منزل مسکونی در مشهد اطفا شد

فیلم| حمایت دانشگاهیان مشهد از آزادی‌خواهان دانشگاه‌های آمریکا

راه‌اندازی دانشگاه آزاد اسلامی در رشتخوار ضروری است

ثبت نام طولانی‌ترین پیاده‌روی اربعین آغاز شد