پیام خراسان

آخرين مطالب

از سامانه کمبودهای دارویی تا تماس «بیمارنماها» با 190 اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش قدس خراسان، مشهد به عنوان مهمترین کلانشهر مذهبی ایران همواره یکی از مقاصد اصلی سفر برای مسافران داخلی و خارجی به ویژه در تعطیلات نوروز است. از این رو تامین اقلام معیشتی، امکانات رفاهی و اسکان جزو اولویت‌های اصلی مسئولان در این کلانشهر است اما یکی از موضوعاتی که تامین آن برای شهر مشهد در اوج حضور زائران اهمیت حیاتی دارد دارو است.
شاید به همین دلیل باشد که وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در دومین روز سال جدید به مشهد آمد. بهرام عین‌اللهی در جریان بازدید از مراکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی اطراف حرم مطهر رضوی از توزیع 9هزار و 600 قلم دارو در ایام تعطیلات نوروزی در سطح کشور خبر داد و افزود: اگرچه کمبودهایی در برخی از اقلام و داروهای خاص وجود دارد که این موضوع به‌گونه‌ای مدیریت شده تا نیاز بیماران به این داروها تامین شود، اما در مجموع وضعیت دارویی‌مان بسیار خوب است. 
وزیر بهداشت: کمبود خاصی در داروخانه‌ها مشاهده نشد
وی تاکید کرد: امسال شاهد رشد قابل توجهی در خدمات ارائه شده به زائران، مسافران و گردشگران نوروزی در تمامی حوزه‌ها از جمله حوزه سلامت بودیم و هر فرد بیماری که به مراکز فعال در سطح شهر مشهد به‌ویژه اطراف حرم مطهر رضوی مراجعه می‌کند، خدمات به‌موقع و مورد نیاز را به‌ خوبی دریافت می‌نماید و خوشبختانه بیماران و همراهیان آنها از خدمات دریافتی ابزار رضایت داشتند. 
وزیر بهداشت در خصوص دارو هم گفت: همچنین در حوزه دارو هم با تدابیر خوبی که با همکاری بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه صورت پذیرفت و اعتبارات خوبی که به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تخصیص یافت عمده داروهای مصرفی بیماران در ایام نوروز به‌خصوص موارد پرمصرف را به میزان کافی تامین کردیم و در اختیار داروخانه‌ها قرار دادیم و به جرات می‌توانیم بگوییم که براساس بازدیدهای میدانی انجام شده از داروخانه‌ها کمبود خاصی مشاهده نشد و تمامی داروها در داروخانه‌ها موجود بود!
قدس خراسان که از مدت‌ها قبل موضوع کمبود دارو و شیرخشک را در مشهد پیگیری کرده و گزارش‌های متعددی در این خصوص منتشر کرده است این بار یک روز پس از بازدید وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به داروخانه‌های اطراف حرم مطهر رضوی رفت تا این بهبود وضعیت را از نزدیک بررسی کند. 
بدحسابی بیمه‌ها چالشی برای داروخانه‌ها
مسئول فنی اولین داروخانه شبانه روزی در چهارراه شهدا به خبرنگار ما گفت: وضعیت شیرخشک بهتر شده است اما بد حسابی بیمه در پرداخت ما به ازای قیمت ارزی به داروخانه‌ها، خریدهای ما را دچار مشکل کرده است.
او در پاسخ به این سوال که آیا به خاطر ورود مسافران نوروزی به شهر مشهد سهمیه دارویی بیشتری به داروخانه شما اختصاص داده شده یا خیر، بیان کرد: سهمیه بیشتری در مورد داروهای معمولی و غیر کمیاب تعلق نگرفته است و از طرفی برخی داروهای کمیاب مانند وارفارین، قلم‌های انسولین، برخی آنتی‌بیوتیک‌ها مانند سولفاسالازین(داروی التهاب روده) و متی مازول(داروی پرکاری تیرویید) نیز تامین نشده است و ما هر روزه با درخواست‌های زیادی در خصوص این داروها مواجه هستیم. 
تقاضای بالا برای وارفارین و پاسخ منفی
دومین داروخانه از پاسخگویی استنکاف کرد و به این ترتیب راهی داروخانه بعدی شدیم. مسئول فنی این داروخانه هم از کمیاب بودن همان داروهای کمیاب قبلی گلایه دارد و عنوان کرد: دارویی مثل انسولین قلمی نوومیکس که اثر طولانی مدت‌تری دارد و تعداد دفعات مصرف را برای بیمار کاهش می‌دهد، اصلا نیست. برای دارویی مانند وارفارین شاید روزانه 100 نفر مراجعه می‌کنند و با پاسخ منفی روبه‌رو می‌شوند، فردی که مشکل دریچه‌های قلبی دارد یا عمل قلب انجام داده و پزشک برایش وارفارین تجویز کرده است جایگزین دیگری نمی‌تواند استفاده کند. 
وقتی از او درباره قرص متی مازول خارجی که برخی بیماران می‌گویند باید 10 عدد آن را به قیمت 400 هزار تومان به سختی پیدا کنند سوال کردم، پاسخ داد: قرص‌های خارجی متی مازول با قیمت بالا به صورت غیرمجاز و توزیع خارج از شبکه به فروش می‌رسد.
این دکتر داروساز نیز همچون سایر همکارانش از وضعیت شیرخشک گلایه داشت و گفت: ما باید شیرخشک را به قیمت 150 هزار تومان از شرکت‌های پخش خریداری کنیم و به نصف این قیمت به مردم بفروشیم تا سه ماه بعد بیمه سلامت این مبلغ را به حساب داروخانه واریز کند. فروش شیرخشک در این شرایط برای داروخانه‌ها صرفه اقتصادی ندارد بلکه ضرر است.
زنی میانسال وارد داروخانه شد و نسخه‌ای کاغذی را نشان دکتر داروخانه داد، دکتر هم گفت شربت اول کوآموکسی کلاو 623 را نداریم. شاید داروخانه‌های دولتی مثل هلال‌احمر داشته باشند. زن با ناامیدی گفت این چهارمین داروخانه است که از صبح سر زده‌ام. یک داروی آنتی‌بیوتیک مگر چیست که هیچ جا پیدا نمی‌شود؟
تحویل برخی داروهای کمیاب با نسخه به تعداد محدود
داروخانه بعدی مربوط به دارالشفاء امام است. داروخانه‌ای بزرگ و شلوغ که به خاطر مجاورت نزدیک به حرم مطهر رضوی قائدتا بیشتر مورد توجه مسئولان برای تأمین دارو است، چند دقیقه‌ای بین بیماران ایستادم تا ببینم وضعیت داروها در این داروخانه چگونه است، یکی از مراجعه‌کنندگان مرد جوانی است که در نسخه‌اش وارفارین تجویز شده است اما موجود نیست. چند دقیقه بعد زن میانسالی انسولین قلمی نوومیکس می‌خواست آن هم موجود نیست.
زنی حدوداً 70 ساله از راه رسید و مستقیم به یکی از باجه‌های تحویل دارو رفت و درباره قرص متی مازل پرسید، مسئول باجه گفت اگر نسخه داشته باشی به تعداد محدود می‌توانیم بدهیم.
مسئول یکی دیگر از باجه‌های این داروخانه گفت: برخی داروهای کمیاب قبل از عید، الان در اختیار داروخانه‌ها قرار گرفته است اما با نسخه و به تعداد کم می‌توانیم تحویل دهیم البته همچنان نسخه‌هایی در طول روز می‌رسد که یک یا دو قلمش داروهای کمیاب است و بیمار دست خالی بیرون می‌رود.
خیابان طبرسی از قدیم به خاطر وجود مسافرخانه‌ها و خانه مسافرهای ارزان قیمت نسبت به دیگر خیابان‌های منتهی به حرم مطهر رضوی شلوغ‌تر است و زائران زیادی را میزبانی می‌کند. از حرم مطهر رضوی که خارج شدم در پیاده‌رو پر از زائر این خیابان قدیمی و نوستالژیک مشهد دنبال داروخانه بعدی گشتم، بالاخره بعد از طی مسافتی به اولین داروخانه رسیدم که به گفته کاسب‌های محلی جزو داروخانه‌های دولتی شبانه روزی است. در صحبت با مسئول فنی داروخانه متوجه شدم اگر نسخه داشته باشم می‌توانم سه عدد نوومیکس تهیه کنم. وارفارین هم به تعداد خیلی محدود با نسخه تحویل می‌شود اما سولفاسالازین ناموجود است.
مسئول فنی بیان کرد: داروهای کمیاب تعدادشان زیاد است باید منتظر شویم تا 14 فروردین ببینیم شرکت‌های پخش دارو چه اقلامی را می‌توانند تأمین کنند.
داروخانه بعدی در فاصله کمی از این داروخانه در آن سوی خیابان قرار دارد، مسئول داروخانه گفت: نوومیکس در حد یک یا دو قلم با نسخه تحویل می‌دهیم وارفارین و سولفالازین را هم مثل برخی دیگر از داروها نداریم.
بدحسابی دولت با داروخانه‌ها، دودی که در چشم مردم می‌رود
زنی با کودکی در بغل وارد شد و درخواست یک برند خاص از شیرخشک را داشت، داروخانه‌دار گفت نداریم، پرسیدم یعنی توزیع نمی‌شود؟ پاسخ داد توزیع می‌شود و اوضاع موجودی شیرخشک نسبت به چند ماه قبل بهتر شده است اما به خاطر تأخیرهای سه ماهه بیمه سلامت نمی‌توانیم شیرخشک را به صورت نقد یا نهایتاً 20 روزه از شرکت‌های پخش تهیه کنیم. نقدینگی ما به علت بد حسابی‌های صورت گرفته در طرح دارویار و شیرخشک کم شده است و گاهی با وجود اینکه شیرخشک یا اقلام دیگر دارویی موجود است نمی‌توانیم خرید کنیم یا به میزان خیلی محدود خریداری می‌کنیم.
سهمیه اضافی در نوروز برای دو دارو کمیاب
افزایش سهمیه دارویی مشهد برای نوروز ادعای سازمان غذا و دارو و دانشگاه علوم پزشکی است اما وضعیت موجود در داروخانه‌ها این موضوع را صددرصد تأیید نمی‌کند.
موضوع را از مدیر امور دارو و مواد تحت کنترل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیگیری کردیم.
علی اصغر اسماعیل‌زاده در این خصوص توضیح داد: سازمان غذا و دارو یک سامانه کشوری دارد به نام سامانه کمبودها که همکاران من به طور مستمر در آنجا کمبودهای دارویی را ثبت می‌کنند با این وجود بخاطر حساسیت تأمین دارو به ویژه در ایام نوروز این کمبودها را به صورت مکاتبه‌ای هم به سازمان غذا و دارو اعلام کردیم و این پیگیری‌ها منجر به اختصاص سهمیه دارویی اضافی نوروزی برای دو داروی نوومیکس و وارفارین شد.
سامانه 190 راهنمای دستیابی به داروهای کمیاب
وی با بیان اینکه مشکل اصلی این داروها مشکل دسترسی است نه توزیع، بیان کرد: ما برای اینکه این داروها در اختیار همه بیماران واقعی قرار گیرد آن‌ها را در اختیار همه داروخانه‌ها قرار ندادیم به عنوان مثال وارفارین را در تعدادی از داروخانه‌های شبانه‌روزی توزیع کردیم، در واقع ما داروخانه‌های شهر مشهد را در مناطق مختلف تقسیم‌بندی کردیم و توزیع داروهای کمیاب را به شکلی انجام داریم که در هر دوره تعدادی از داروخانه‌ها این داروها را داشته باشند از طرفی همکاران ما در سامانه 190 هم آماده پاسخگویی هستند تا اگر بیماری نتوانست داروی مورد نیاز خود را پیدا کند از طریق این سامانه راهنمایی شود و داروخانه‌هایی که دارو را دارند معرفی می‌شوند.
جمع‌آوری داروهای کمیاب از داروخانه‌ها توسط برخی افراد «بیمارنما»
مدیر امور دارو و مواد تحت کنترل معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: با رصدی که همکاران ما داشته‌اند متوجه شده‌اند برخی افراد که حتی ممکن است بیمار هم نباشند با تماس‌های مکرر دنبال این هستند که بفهمند داروهای کمیاب در کدام داروخانه‌ها موجود است تا با تهیه نسخه این داروهای کمیاب را از داروخانه‌ها جمع کنند. به همین علت ما مجبوریم این داروها را به داروخانه‌های محدودی بدهیم تا بتوانیم نظارت و کنترل بیشتری بر این موضوع داشته باشیم و دارو به دست مصرف کننده واقعی و افراد بیمار برسد. داروخانه‌ها هم به همین دلیل داروهای کمیاب را به تعداد محدودتری در اختیار افراد قرار می‌دهند.
28 درصد سهمیه دارویی مشهد در استان‌های دیگر!
اسماعیل‌زاده در پایان از تلاش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای افزایش سهمیه دارویی این کلانشهر زیارتی که قطب گردشگری سلامت هم هست خبر داد و گفت: در شهر مشهد علاوه بر جمعیت بالای مهاجران و زائران، افرادی هم از استان‌های دیگر به صورت یک روزه برای درمان‌های تخصصی می‌آیند و داروهای تخصصی‌شان را هم تهیه می‌کنند و می‌روند، بر اساس بررسی‌هایی که انجام شده 28 درصد دارو در مشهد را افرادی از استان‌های دیگر به این ترتیب خریداری کرده‌اند به همین علت همواره درخواست افزایش سهمیه دارویی برای مشهد و استان خراسان داشته‌ایم.
خبرنگار: معصومه مومنیان

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/657014/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی منصوب شد

چند خبر کوتاه از شهرستان های سبزوار و سرخس

خراسان جنوبی به لحاظ افزایش ولادت چهارمین استان کشور است

روایتگری عملیات وعده صادق به سبک پرده خوانی

رفع مشکلات زیرساخت‌های مشهد نیازمند نگاه ملی و حمایت دولت است

ضرورت تسهیل مسیرهای حمل‌ونقل جاده‌ای برای سفر زائران

استمرار اقداماتی در راستای ساماندهی کشف رود

محموله 247 کیلویی حشیش در مشهد کشف شد

آیت الله علم الهدی: آزادراه حرم تا حرم تامین مالی شود

گروه موسیقی آهوی دشت شهربابک در بندر عباس به روی صحنه رفت

میزبانی غرفه خراسان رضوی از ‌هیات‌های تجاری کشورهای خارجی در روز اول نمایشگاه ایران اکسپو 2024

پیام استاندار خراسان رضوی به مناسبت 9 اردیبهشت «روز شوراها»

انهدام باند قاچاق و تهیه زغال از چوب آلات جنگلی در گلبهار

دانشگاه جای رفتارهای وحشیانه با دانشجویان و اعضای هیات علمی نیست

کاشت 52 هزار نهال در بخش کدکن

انتصاب رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی

توسعه صنعت نوغانداری، نیازمند تغییر الگوی مصرف

پراید چپ کرد (+ عکس)

دانشجویان مشهدی در حمایت از خیزش دانشجویان آمریکایی تجمع کردند

حمل بار عجیب توسط یک تاکسی/ معرفی تاکسیران به هیات انضباطی

انتقاد آیت‌الله علم‌الهدی از وضعیت حمل‌ونقل هوایی و ریلی

(ویدئو) غذا خوردن یک شوکا در دل جنگل‌های هیرکانی

طرح سوال از شهردار در دستور کار جلسه علنی روز دوشنبه شورا قرار دارد

چرا ‌حساب‌های شهرداری مشهد بسته شد؟

مسابقات ملی «سدید»‌ بستری برای رشد و تقویت مهارت‌های ارتباطی در دانشجویان است

گوشت دوباره گران می‌‌شود؟

رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس: سرکار گذاشتن مردم با خودروهای برقی کار درستی نیست

قطع درختان و تخریب طبیعت در الیمالات دغدغه مازندرانی‌ها شد + فیلم

2 هزار و 800 مددجوی سیستان‌وبلوچستان به اردو‌های زیارتی مشهد مقدس اعزام شدند

افزایش 353 درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران | بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می دهد؟ | 95 درصد حریق ها عامل انسانی دارد

هشدار زرد هواشناسی برای این استان‌ها طی 2 روز آینده

کلنگ زنی و افتتاح پروژه‌های بهداشتی و درمانی خراسان شمالی با حضور معاون وزیر بهداشت

رشد 16 درصدی اهدای خون در خراسان شمالی

543 میلیارد و 300 میلیون تومان، برآورد اولیه خسارت سیل به بخش کشاورزی خراسان جنوبی

تجمع جامعه دانشگاهی مشهد در محکومیت برخورد با حامیان فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

افتتاح پروژه‌های حوزه سلامت نقش مهمی در رفع محرومیت‌های خراسان شمالی دارد

هشدار زرد هواشناسی برای بیشتر نقاط کشور

اطلاع نگاشت | شکستِ خفّت‌بار

کشف 4/5 میلیارد ریال مواد غذایی احتکاری در کاشمر

برپایی جشن «خدا قوت کارگر» در ورزشگاه امام رضا (ع) مشهد

واکنش تاکسیرانی به فیلم حمل بار عجیب توسط یک تاکسی

ثبت سفارش کتاب درسی چگونه است؟

صدور 2 هشدار جدید هواشناسی + جزئیات

دومین نشست کمیسیون تخصصی طرح و برنامه شاهد برگزار شد

نظریه پزشکی قانونی یکی از ارکان اساسی رأی قاضی است

جنگ علوفه شروع شده است

استقبال گسترده زائران و مجاوران رضوی از جشنواره لاله‌های مشهد

پایداری تولید شرط اولیه امنیت غذایی است

رفع تصرف 5 هزار متر مربع از زمینهای ملی خواف

برآورد سطح زیرکشت برنج با داده‌های فضایی برای نخستین بار