پیام خراسان

آخرين مطالب

برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟ مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دوران کودکی و نوجوانی، مهم‌ترین دورانی است که در آن شخصیت، هویت و سبک زندگی افراد شکل می‌گیرد و نظام‌های اعتقادی و ارزشی در نهاد آنان پایه ریزی می‌شود. ازاین رو، تولید و مصرف محتوا در زیست بوم فرهنگی کودک و نوجوان، ضرورتی راهبردی و سبک ساز است. در این میان، «محتوای ادبی» در پویایی این زیست بوم و الگوسازی در زمینه سبک زندگی، نقشی پررنگ دارد.
بررسی‌ها نشان می‌دهند، سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است.
دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس در پژوهشی با عنوان « تولید و ترویج محتوای ادبی برای کودک و نوجوان؛ واکاوی سیاستی و راهکارهای تقنین » آورده است، سیطره محصولات و خدمات ادبی، هنری و رسانه‌ای بر سبد مصرف فرهنگی کودکان و نوجوانان، تولید و مصرف محتوا در این زیست‌بوم را به ضرورتی راهبردی تبدیل کرده است. در این میان، محتوای ادبی می‌تواند در پویایی زیست‌بوم و الگوسازی در زمینه سبک‌زندگی، نقشی پررنگ داشته‌باشد. زیرا پیوند محتوای ادبی با زیبایی‌ها و جاذبه‌های هنری ناگسستنی بوده و در چنین بستر و قالبی، ظرفیت فراوانی برای انتقال پیام‌ها و مفاهیم به ظریف‌ترین و مؤثرترین شکل وجود دارد. 
* سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است
این پژوهش بیان می‌کند که بنابر بررسی چارچوب سیاستی کنونی، سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است. همچنین سیاست‌های واضح، ملموس و هدفمندی در این زمینه وجود ندارد. در مصوبات و مقررات تخصصی‌تر نیز راهبردهای موجود کم‌رمق بوده و جامعیت لازم را ندارند. بررسی آرایش نهادی این حوزه نیز نشان‌دهنده فعالیت جزیره‌ای، موازی‌کاری و تشتت در تولی‌گری است. 

پیام خراسان

* نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان
این پژوهش نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان را به‌عنوان یکی از چالش‌های تولید و ترویج محتوای ادبی برای این قشر دانست و بیان کرد که خلأ برنامه راهبردی، تلقی نشدن مسائل کودک و نوجوان به‌عنوان اولویتی بنیادین و ضعف در چارچوب سیاستی و نهادی موجود، به ساده‌انگاری، تشتت و نبود انسجام در سطوح مختلف سیاستگذاری و اجرا در این حوزه منجر شده‌است. به‌دلیل محوریت نداشتن پژوهش، تخصص‌گرایی و برنامه‌ریزی جامع‌نگرانه، عمده اقدامات به‌صورت مقطعی و پروژه‌ای، جوشیده از دغدغه‌های فردی یا برخواسته از ادراک و تجربه زیسته محدود و ناقص شخصی بوده‌اند که به نتایج کم‌اثر و سطحی انجامیده‌است. 
* مغفول ماندن بسیاری از حوزه‌های موضوعی مورد نیاز مخاطب
در این پژوهش، مغفول ماندن بسیاری از حوزه‌های موضوعی مورد نیاز مخاطب به‌عنوان چالش تولید و ترویج محتوای ادبی برای گروه کودک و نوجوان بیان شده و آمده است که آثار تألیفی از لحاظ موضوع‌یابی، مسئله‌مندی و نیازشناسی دچار ضعف جدی بوده و به بسیاری از بحران‌ها و مسائل آسیب‌زای دوره کودکی و نوجوانی کم‌توجهند. در چنین شرایطی، مخاطبان برای پاسخ به نیازها و دغدغه‌های خود، بیشتر سراغ آثار ترجمه‌ای و خارجی می‌روند که اغلب حاوی پیام‌هایی آسیب‌زا و ناسازگارند. 

پیام خراسان

* خلأ در تألیف و تربیت آفرینش گر
دیگر چالش این حوزه در این گزارش به خلأ در تألیف و تربیت آفرینش گر اشاره شده و آمده است که: فعالیت مؤثر و پیوسته در این حوزه مستلزم حضور و استقرار متخصصان دغدغه‌مند و مسئله‌شناس است. در شرایط کنونی، مجموع آثار تألیفی کمیّت و کیفیت مطلوبی نداشته و در زمینه پرورش و تربیت آفرینش‌گر و متخصص کودک و نوجوان و زیرساخت‌ها و مواد آموزشی مربوطه نیز خلأ جدی وجود دارد. آفرینش‌گران فعال و دغدغه‌مند کنونی نیز کم‌شمار بوده و در میان مخاطبان چندان شناخته شده نیستند. 
* فعالیت جزیره‌ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول
این پژوهش رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق محتوایی و فعالیت جزیره‌ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول را به‌عنوان یکی از چالش‌های این حوزه معرفی کرده و توضیح می‌دهد که رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق یا تک‌محصول‌ها، اگرچه در کوتاه‌مدت جذب مخاطب را به‌همراه داشته و دستاوردساز است، اما نمی‌تواند به‌طور ماندگار و گسترده‌ای جریان‌سازی کرده و انس کودکان و نوجوانان با محتوای ادبی را نهادینه کند. عمده دستگاه‌ها و نهادهای مسئول در این حوزه ارتباط پایدار و تعامل پویایی با یکدیگر ندارند و اغلب فعالیت‌ها و برنامه‌های اصلی خود را در سطح درون‌سازمانی دنبال می‌کنند. به‌این‌ترتیب، اقدامات انجام شده تأثیر محدود و اندکی بر کلان وضعیت مصرف فرهنگی کودکان و نوجوانان گذاشته و هدف راهبردی مشخص و دستاورد ملموس و سنجش‌پذیری محقق نمی‌شود. 
* نظم‌دهی و انسجام‌بخشی به فعالیت‌های این حوزه
این پژوهش پیشنهاد می‌کند که نظم‌دهی و انسجام‌بخشی به فعالیت‌های این حوزه و راهبری سبد مصرف فرهنگی مخاطب کودک و نوجوان، به تدوین برنامه‌ای راهبردی و جامع (مصوب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی) و به‌روزرسانی پیوسته آن نیازمند است. تعیین اولویت و رویکرد موضوعی و تنظیم نگاشت نهادی از لوازم اساسی چنین برنامه‌ای است. رصد و پایش مداوم زیست‌بوم فرهنگی کودک و نوجوان می‌تواند منجر به تصویری واضح از وضعیت مستقر شود. تصویری که می‌تواند یاریگر برنامه‌ریزان و آفرینش‌گران و تولیدکنندگان در ایده‌پردازی، خلق اثر، ترویج محتوا، بازاریابی و عرضه محصول باشد. 
* تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی
این پژوهش یکی از راهکارهای حل این چالش را تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی عنوان کرده و ادامه می‌دهد که در راستای افزایش تخصص‌گرایی و بهبود وضعیت تألیف، روندها و زیرساخت‌های کنونی باید به‌سمت تربیت و آموزش افراد مستعد، توانمندسازی آفرینش‌گران کنونی و نیز حمایت از آثار تألیفی مطلوب، تغییر مسیر یابند. ازاین‌رو، لازم است ضمن تقویت ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های آموزشی در مقاطع مختلف، در صنعت نشر و فعالیت‌های ترویجی نیز از آثار تألیف و بومی مطلوب پشتیبانی شود (مانند مشوق‌های مالیاتی و اعطای یارانه). 

پیام خراسان

در این پژوهش تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی چهره سازی از نهادها و آفرینش گران حوزه کودک و نوجوان به‌عنوان راهکار دیگر مطرح شده و در توضیح آن آمده است که تمرکز بر جایگاه‌های حقوقی و آفرینش‌گران موفق و ترویج و چهره‌سازی از آنها می‌تواند پیوند مستحکم‌تری میان مخاطبان و محتوای ادبی ایجاد کند. زیرا نهادها و آفرینش‌گران از امکان همراهی طولانی‌مدت و پیگیری پیوسته توسط مخاطب برخوردار بوده و ظرفیت بسیار بیشتری برای هویت‌بخشی، الگو‌آفرینی و سبک‌سازی دارند. 
* تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت‌های بازار فرهنگی
این پژوهش همچنین پیشنهاد تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت‌های بازار پردازی فرهنگی را مطرح کرده و بیان می‌کند که عرضه حداکثری محتوای ادبی مستلزم لحاظ ذائقه‌ها و گرایش‌های گوناگون مخاطب و قرار دادن محتوای مدنظر در زنجیره ارزش است. در صورت ایجاد پیوستاری در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در این حوزه، می‌توان منابع فرهنگی غنی دینی و بومی را به زبان کودک و نوجوان امروز فراوری کرد و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار پردازی فرهنگی به بازتولید چنین آفرینش‌هایی در قالب‌های گوناگون پرداخت.
* تقویت جریان اقتباس
راهکار دیگر مرکز پژوهش‌های مجلس در این پژوهش مبتنی بر تقویت جریان اقتباس و سرمایه‌گذاری در صنعت و پی نما مطرح شده که در توضیح آن بیان می‌کند که با تقویت جریان اقتباس می‌توان جهان‌های داستانی و شخصیت‌های بومی و آئینی را در قالب رمان بازآفرینی کرد و با نگارش فیلم‌نامه‌ها و بازی‌نامه‌های اقتباسی براساس رمان‌های پرمخاطب و غنی به گسترش جهان داستانی خلق شده در دیگر قالب‌های هنری و رسانه‌ای پرداخت. صنعت پی‌نما نیز ظرفیت فراوانی در شکوفایی زنجیره ارزش آثار ادبی داشته و می‌تواند حلقه اتصال کتاب و آثار نمایشی (به‌ویژه پویانمایی) باشد. با سرمایه‌گذاری در پی‌نما، هم مخاطب بالقوه‌ای برای آثار اقتباسی فراهم می‌شود و هم بهره‌وری فرایندهای تولید آثار نمایشی افزایش می‌یابد. رویکرد ارتباطات سازمانی در میان دستگاه‌های مسئول در این عرصه نیازمند بازنگری جدی است. همرسانی نیازها و ظرفیت‌ها میان مدارس، مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مساجد، فرهنگ‌سراها و دیگر نهادهای مرتبط و برقراری تعاملات هم‌افزا در این زمینه، ضروری است. 
در یکی جمع بندی نهایی محوری‌ترین مسائل و چالش‌های این حوزه از منظر سیاستی و تقنینی عبارتند از:
1. نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان،
2. مغفول ماندن بسیاری از حوزه های موضوعی مورد نیاز مخاطب،
3. خلأ جدی در تألیف و تربیت آفرینش گر،
4. رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق محتوایی،
5. فعالیت جزیره ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول.
در راستای مسائل یاد شده، این راهکارها پیشنهاد می شوند:
1. تدوین برنامه راهبردی و تنظیم نگاشت نهادی،
2. رصد و شناسایی مداوم نیازهای کودکان و نوجوانان،
3. تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی،
4. چهره سازی از نهادها و آفرینش گران حوزه کودک و نوجوان،
5. تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت های بازارپردازی فرهنگی،
6. تقویت جریان اقتباس و سرمایه گذاری در صنعت پی نما (کمیک)،
7. بهبود تعامل میان دستگاهی.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/666933/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خشک ترین استان ایران بارانی می شود/ خراسان پربارش ترین استان کشور

توزیع 2 هزار بسته کمک معیشتی هلال‌احمر خراسان جنوبی

کشف 2 مزرعه کشت خشخاش در سرایان

هشدار هواشناسی سطح نارنجی صادر شد/ باران مهمان آسمان خراسان شمالی

صدور هشدار نارنجی و احتمال بارش باران و وزش باد شدید در خراسان شمالی

نخستین محموله دارویی هلال احمر برای مراسم حج ارسال شد

تنیسور اهل خراسان شمالی قهرمان جایزه بزرگ ایران شد

گردهمایی بانوان هنرمند هرات و تایباد برای حمایت از کودکان و زنان غزه

واحد‌های گران فروش در چناران 10 برابر ارزش کالا جریمه می‌شوند

شهرستان گلبهار فاقد نمایندگی جمعیت هلال احمر است

خسارت ٢٨٩ میلیارد تومانی سرمازدگی به باغ‌های قوچان

آغاز عملیات لوله‌گذاری انتقال آب شرب به جنوب شهر نیشابور

واکسیناسیون 130 هزار نوبت سر آبله و شاربن دام سبک در کاشمر

پلمب یک اغذیه فروشی در سبزوار به علت عرضه گوشت چرخ شده غیر بهداشتی

خسارت هزار میلیاردی تگرگ به قطب پسته خراسان رضوی

برگزاری دوره آموزشی آشنایی با بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو در مشهد

تخفیف‌های ویژه هتل‌های مشهد در دهه کرامت به منظور افزایش ماندگاری زائران

100 واحد صنعتی در چناران محصولات صادراتی تولید می‌کنند

ویژه‌ترین فضا آرایی شهری مشهد به مناسبت دهه کرامت

افزایش 44 درصدی تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان صنعتی در خراسان رضوی

آتش‌سوزی در کمین بیش از 1390 هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی کهگیلویه و بویراحمد

تخفیف‌های ویژه هتل‌های مشهد در دهه کرامت

کشتار 44 هزار راس دام سبک و سنگین در کشتارگاه‌های مشهد

دانشمندان کلید پرورش گیاهان کربن‌خوار را کشف کردند

آیا خراسان رضوی در ولادت امام رضا(ع) تعطیل می‌شود؟

تعطیلی خراسان رضوی در روز ولادت امام رضا (ع)، روی میز شورای عالی انقلاب فرهنگی

برای حال خوب کتاب و کتابخوانی

عرضه کتاب خاطرات تفصلی الیور استون در نمایشگاه

مقدم‌فر: جبهه مقاومت به‌دنبال شناخت شهید طهرانی مقدم است

دریافت تخفیف 30 درصدی کتاب از طریق سامانه/ برخورد جدی با تولیدکنندگان فیلم‌های زیرزمینی در سینما

ویدئو| هجوم موریانه‌ها به کتاب‌های کتابخانه عمومی لرستان

انتشار کلیپ کتاب صادق زیباکلام با عنوان جنجالی | فیلم

(ویدیو) هجوم موریانه‌ها به کتاب‌های کتابخانه عمومی

حضور نیروی هوایی ارتش با 800 عنوان کتاب در نمایشگاه کتاب

دریافت تخفیف 30 درصدی کتاب از طریق سامانه/ برخورد جدی با تولیدکنندگان فیلم‌های زیرزمینی در سینما+فیلم

حضور مؤسسه بوستان کتاب با 2000 عنوان اثر در نمایشگاه کتاب

مستند «قانون نانوشته»؛ پرتره ای درباره محمدجعفر جعفری لنگرودی

عرضه کتاب خاطرات تفصیلی الیور استون در نمایشگاه

مراسم تجلیل از نویسنده کتاب مرد ابدی

روزآمد شدن گنجینه علمی و فرهنگی

عکس | پرفروش‌ترین کتاب‌های رهبر انقلاب کدام‌اند؟

افزایش 43 درصدی میزان پرداخت وام ازدواج در سال 1402

هفت میلیون نفر در نوبت تشرف به حج/ اعزام زائران به سرزمین وحی از فردا

رشد 44 درصدی تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان صنعتی در خراسان رضوی

نشست شورای فرهنگ عمومی خراسان رضوی برگزار شد

فوت یک مادر و فرزند بر اثر گازگرفتگی در خیابان فرامرز عباسی مشهد

اقدامات بسیج در مناطق مرزی خراسان جنوبی قابل توجه است

کمبود اعتبارات برای تجهیز ایستگاه‌های هواشناسی خراسان جنوبی

ظرفیت‌های گردشگری طبس در قاب دوربین مستند سازان

اردوی جهادی سلامت در فاروج